Φωτοβολταϊκά: εφικτή νέα ισχύς 100GW ετησίως ως το 2018 – NPD Solarbuzz

0
8

Κατά 100 Γιγαβάτ ετησίως μπορεί να αυξάνεται  ως το 2018 η εγκατεστημένη ισχύς στα φωτοβολταϊκά παγκοσμίως σύμφωνα με έκθεση του NPD Solarbuzz.

Τα ετήσια έσοδα από πωλήσεις φωτοβολταϊκών στοιχείων θα φτάσουν τα 50 δισ. δολάρια το 2018, ενώ τα φωτοβολταϊκά κρυσταλλικού πυριτίου (C-Si) θα αυξήσουν το μερίδιό τους στον κλάδο στο 91%, παρά τις εναλλακτικές φωτοβολταϊκές τεχνολογίες που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.

Παρότι η αγορά της ηλιακής/φωτοβολταϊκής ενέργειας είδε τις τιμές των προϊόντων να μειώνονται σε πρωτοφανή επίπεδα τη διετία 2012-13, εν πολλοίς εξαιτίας της υπερπροσφοράς στον κλάδο, η αγορά αναπτύχθηκε κατά 34% κατά το ίδιο διάστημα χάρη στην ευρεία υιοθέτηση φθηνότερων τεχνολογιών στις νέες και τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Ωστόσο, με 37 νέα Γιγαβάτ πέρυσι και 40 ως 46 νέα Γιγαβάτ τη φετινή χρονιά, οι αναλυτές του NPD θεωρούν ότι βρισκόμαστε στο δρόμο της ανάκαμψης με τα υπολογιζόμενα έσοδα μέχρι το 2018 να φτάνουν τα 200 δισ. δολάρια.

Μάλιστα, τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να καλύψουν το 3% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης ως το 2018.

“Οι τιμές των φωτοβολταϊκών στοιχείων μειώθηκαν ταχύτερα από τους ρυθμούς μεγέθυνσης της αγοράς το 2012, με συνέπεια τα έσοδα να συρρικνωθούν σε δραματικό βαθμό” λέει ο αναλυτής του NPD, Μάικλ Μπάρκερ. Η ανισορροπία αυτή διορθώθηκε το 2013. Την επόμενη πενταετία, η αγορά των τελικών προϊόντων θα αναπτυχθεί περισσότερο από τη μείωση των τιμών, με αποτέλεσμα να τονωθούν τα έσοδα”.

Στη σταθεροποίηση της αγοράς θα συντελέσουν οι μειώσεις κόστους στα εξαρτήματα του δευτερεύοντος εξοπλισμού, αλλά και οι οικονομίες κλίμακας στα επιχειρηματικά μοντέλα των εγκαταστατών.

econews

Σχόλια