Κρήτη: βροντερό «όχι» στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο από το Αρκάδι

0
9

Βροντερό μήνυμα να αποτραπεί άμεσα η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο εστάλη προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση από την παγκρήτια συγκέντρωση που έλαβε χώρα εχθές στον περίβολο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου της Κρήτης.

Παρόντες στο δυναμικό Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Αρκάδι-που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια και τους φορείς- ήταν ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούσε τις 5000 άτομα.

«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Αρκάδι εκπέμπει ένα βροντερό μήνυμα στο ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελληνική Κυβέρνηση να αποτραπεί άμεσα η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου» τόνισε από το χώρο της συγκέντρωσης, σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή επικαλούμενος τους φόβους και τις επιστημονικές εκτιμήσεις ειδικών ερευνητών.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες αντίδρασης της Περιφέρειας που από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε συντονιστικό ρόλο και ήρθε σε επικοινωνία για κοινή αντίδραση με νησιά της Μεσογείου, την Ιταλία, Ελληνικές Περιφέρειες ενώ για το όλο θέμα έγινε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στάλθηκε επιστολή στους Υπουργούς Εξωτερικών, ΥΠΕΚΑ ευρωβουλευτές κ.α.

Βασικό αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν «την ευθύνη και το κόστος για την ασφαλή καταστροφή των όπλων να την αναλάβουν εξ΄ολοκλήρου οι χώρες που παρήγαγαν και διέθεσαν τα όπλα».

Τη διαμαρτυρία των κατοίκων της Κρήτης πλαισίωσαν ομιλίες του καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελου Γιδαράκου και καθηγητή ΑΤΕΙ Αθηνών και συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία, Ευάγγελου Πισσία. Ποιητές, καλλιτέχνες και δημιουργοί της τέχνης και του πολιτισμού, έδωσαν μία ξεχωριστή νότα στη διαμαρτυρία.

Σχόλια