Παφίλης: "στοπ" στους νέους ΧΥΤΑ της Αττικής – Δίωξη σε Σγουρό για Γραμματικό

0
68

Παρέμβαση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και ειδικότερα για τους ΧΥΤΑ Φυλής και Γραμματικού έκανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και ζήτησε να σταματήσουν άμεσα τα τέσσερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Ο κ. Παφίλης ζήτησε επίσης το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, την απορρύπανση της περιοχής και τη διενέργεια επιδημιολογικών εξετάσεων στον ευρύτερο πληθυσμό, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφή εναλλακτική για τη χωροθέτηση μιας νέας μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής.

Σημειώνεται ότι τις προτάσεις Παφίλη είχε πρώτη καταθέσει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αποκαλυπτική της έκθεση.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Παφίλης: «Με καθυστέρηση 15 μηνών περίπου αποφάσισαν να «ευαισθητοποιηθούν» κάποιοι για την απαράδεκτη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού και των άλλων εγκαταστάσεων της οικείας ΟΕΔΑ στη θέση «Μαύρο Βουνό». Στις 27.12.12 το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή αναλυτική Ερώτηση τεκμηριωμένη με πλήρη επιστημονικοτεχνικά στοιχεία που αποδείκνυαν, με βάση και τη σχετική (ενδιάμεση) Έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την προφανή ακαταλληλότητα της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ.

Στα πλαίσια των συνολικότερων προτάσεων μας για τη ορθολογική διαχείριση των ΑΣΑ στην Αττική προτείνουμε:

Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που στηρίζεται στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.

Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο «ΧΥΤΑ Φυλής», να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που θα περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στη ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων σε συνδυασμό (εξαιτίας του φαινομένου της συνέργειας των ρύπων) και με τη λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεων που συνωστίζονται στο βεβαρημένο Θριάσιο.

Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή αυτή και οι νέες χωροθετήσεις (παίρνοντας υπόψη την ομολογημένη πλέον ακαταλληλότητα της θέσης στο «Οβριόκαστρο» Κερατέας και την προφανή ακαταλληλότητα στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού), να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας.

– Να δημοσιοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου υπερκορεσμού του «ΧΥΤΑ Φυλής», τα σχέδια της Κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του μελλοντικού ΧΥΤΑ, που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.

– Στο μεταξύ να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα».

—Διώξεις κατά Σγουρού

Εντωμεταξύ, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΚΑ διαβίβασαν αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος του περιφερειάρχη Αττικής και της αναδόχου κοινοπραξίας για παραβάσεις της νομοθεσίας στην περίπτωση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2014, αποκαλύπτει ότι η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας σκουπιδιών της βορειοανατολικής Αττικής έγινε πάνω σε ρέμα, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Στην πολυσέλιδη «Πράξη βεβαίωσης παράβασης» των επιθεωρητών, που υπογράφεται από τον γενικό επιθεωρητή Π. Μέρκο, καταγράφονται έξι περιπτώσεις μη τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι εξής:

• Από την τοποθεσία «Μαύρο Βουνό» διέρχεται ρέμα, γεγονός που απαγορεύει τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ. Το σοβαρό αυτό στοιχείο αγνοήθηκε κατά τη διαδικασία επιλογής και επιπλέον η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων κατασκευάστηκε μέσα στο ρέμα, στο οποίο έγιναν και χωματουργικές παρεμβάσεις.

Οι υπηρεσίες της περιφέρειας απάντησαν ότι το ρέμα βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων, επικαλούμενες τη σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ, αλλά οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατέρριψαν αναλυτικά όλα τα επιχειρήματα.

• Η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κατασκευάζεται σε άλλη θέση από την προβλεπόμενη στην περιβαλλοντική μελέτη.

• Κατά την κατασκευή των υποδομών γίνεται απόθεση υλικών εκσκαφής στις όχθες και την κοίτη ρέματος. Οι αρμόδιοι απάντησαν ότι τα μπάζα παρασύρθηκαν από τις βροχές, αλλά δεν έπεισαν.

• Διαπιστώθηκε καταστροφή της αποστραγγιστικής μεμβράνης γιατί δεν είχαν ληφθεί από τους αρμόδιους μέτρα προστασίας από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

«Τα έργα στον ΧΥΤΑ Γραμματικού παραβιάζουν κατάφωρα την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο το περιβάλλον», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, που κατηγορεί τους αρμόδιους ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν το θέμα.

«Να σταματήσει κάθε εργασία» ζητά η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και προσθέτει ότι οι τελευταίες εξελίξεις «εκθέτουν την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Περιβάλλοντος, που επί χρόνια επέδειξαν αδιαφορία στις καταγγελίες των πολιτών για παρανομίες».

Η πλευρά Σγουρού δεν έχει σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Σημειώνεται ότι η ανάδοχος κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο αποτελείται από τις εταιρείες «Λάμδα Τεχνική», «Μεσόγειος ΑΤΕΕ» και «Ηλέκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα.

Σχόλια