Φωτοβολταϊκά: μη εφαρμόσιμο το net metering όπως το προωθεί το ΥΠΕΚΑ λέει ο «Ήλιος»

0
11

Να κοινοποιηθεί η πρόταση της Ομάδας Εργασίας που έχει συστήσει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προετοιμάσει την Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του net metering, ζητά ο Σύνδεσμος «Ήλιος» με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νο Μαθιουδάκη.

Αναλυτικότερα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα (διαβάστε εδώ: Παρέδωσε την πρότασή της η Επιτροπή για το net metering), παραδόθηκε στο Γ. Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Κ. Μαθιουδάκη, έκθεση για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού που συντάχθηκε από ειδική ομάδα εργασίας του ΥΠΕΚΑ, στην οποία δεν συμμετέχουν φορείς της αγοράς (διαβάστε εδώ την ανάρτηση στην Διαύγεια).

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η ομάδα εργασίας προτείνει ο συμψηφισμός να γίνεται σε ετήσια βάση και να εφαρμόζεται για εγκαταστάσεις με ισχύ μόνο έως 10kW. Σε ότι αφορά στις χρεώσεις, θα συμψηφίζεται μόνο ένα μέρος αυτών.

Από τον Απρίλιο του 2013, το ΥΠΕΚΑ έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα οικονομοτεχνικής μελέτης του Συνδέσμου μας, σύμφωνα με την οποία ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι οικονομικά ελκυστικός για μεγάλες καταναλώσεις πάνω από 10.000 kWh, με την προϋπόθεση ότι γίνεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει το σύνολο των χρεώσεων(διαβάστε εδώ την παρουσίαση του Συνδέσμου – βλ. σελ. 8 για τη συγκεκριμένη αναφορά).

Για την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου πρέπει να επιτραπεί η εγκατάσταση ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης (δηλ. παροχές έως 130 kVA) και όχι ανά κτίριο, προβλέποντας την εγκατάσταση ακόμα και από μισθωτές, ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί και από το 70% των επιχειρήσεων που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα, το ΥΠΕΚΑ για μια ακόμη φορά ρίχνει εσκεμμένα στάχτη στα μάτια του τεχνικού κλάδου προεκλογικά, θεσπίζοντας στην πράξη ένα μη εφαρμόσιμο μέτρο. Αυτό θα αποδειχθεί βέβαια μετά από ένα ακόμη έτος απραξίας για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Ίδια τακτική ακολουθήθηκε και για το Ειδικό Πρόγραμμα για τις Στέγες, που παρά την εξαίρεση του από την αναστολή, είναι πρακτικά σε αδράνεια λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ταριφών που θέσπισε το ΥΠΕΚΑ.

Για τους λόγους αυτούς, ο Σύνδεσμος απέστειλε χθες επιστολή στο Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μαθιουδάκη με την οποία ζητάει την κοινοποίηση της σχετικής Έκθεσης της ομάδας εργασίας».

Σχόλια