Κίνα: Με καθαρή πυρηνική ενέργεια καταπολεμά το νέφος

0
46

Το Πεκίνο ετοιμάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί θόριο στη θέση του ουρανίου.

Στα επόμενα 10 χρόνια μειώθηκε το deadline για να χτιστεί το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο το οποίο θα λειτουργεί με θόριο, σε μια προσπάθεια απεξαρτητοποίησης από τα ορυκτά καύσιμα και, κατ΄επέκταση, μείωσης της ρύπανσης του αέρα.

«Στο παρελθόν, η κυβέρνηση είχε δείξει ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, εξαιτίας της γενικής έλλειψης ενέργειας. Τώρα, ενδιαφέρεται λόγω νέφους”, σχολίασε ο καθηγητής Li Zhong, ένας από τους επιστήμονες που δουλεύουν στο πρότζεκτ αυτό, τη βιασύνη και την επιμονή της κινεζικής κυβέρνησης το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Το πρόβλημα του άνθρακα έχει καταστεί σαφές”, είπε, “αν η μέση κατανάλωση ενέργειας ανά άτομο διπλασιαστεί, η χώρα αυτή θα πνιγεί από τον μολυσμένο αέρα”.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Jonathan Cobb από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, η Κίνα έχει ένα πολύ φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα: “Σκοπεύει να κατέχει σχεδόν 60 GW πυρηνικής ενέργειας έως το 2020 και μέχρι 150 GW μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι έχουν σχέδια να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας στο άμεσο μέλλον«.

Όσο για την ασφάλεια των κατοίκων, οι κινεζικές αρχές διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη ότι οι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας θα είναι ασφαλείς, καθώς οι έλεγχοι έχουν ενταθεί από τότε που έγινε η καταστροφή της Φουκουσίμα, ώστε να αποφευχθεί έναπαρόμοιο ατύχημα.

econews

Σχόλια