Δορυφορικές ενδείξεις για συντρίμμια του Boeing της Malaysia Airlines στον Ινδικό

0
15

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν από δορυφόρο δύο αντικείμενα που είναι «πιθανόν να σχετίζονται» με το Boeing 777 της Malaysia Airlines, το οποίο εξαφανίστηκε πριν από 12 ημέρες και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν στον Ινδικό Ωκεανό και το ένα έχει μήκος 24 μέτρων σύμφωνα με την Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) της Αυστραλίας.

Οι αυστραλιανές αρχές στέλνουν ήδη στην περιοχή, περίπου 3000 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ στον Ινδικό Ωκεανό, τέσσερα αεροσκάφη και δύο πλοία για να ερευνήσουν την πληροφορία.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο  Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο κοινοβούλιο είπε ότι «νέες και αξιόπιστες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως σε σχέση με την αναζήτηση στο νότιο Ινδικό Ωκεανό».

Εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις λέγοντας ότι «το έργο του εντοπισμού αυτών των αντικειμένων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι σχετικά με την αναζήτηση της πτήσης MH370».

Όσον αφορά στο είδος των αντικειμένων «είναι σχετικά ασαφές» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματούχος της  AMSA, Τζον Γιανγκ. «Βυθίζονται και επανέρχονται στην επιφάνεια, το ένα έχει μήκος 24 μέτρα και το άλλο είναι μικρότερο» πρόσθεσε.

«Είναι μια ένδειξη, πιθανόν η καλύτερη που έχουμε επί του παρόντος αλλά πρέπει να μεταβούμε στο σημείο για να εξακριβώσουμε αν τα ευρήματα έχουν κάποια αξία ή όχι», κατέληξε.

Η συγκεκριμένη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού έχει βάθος χιλιάδων μέτρων, ενώ και η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Ο κ. Άμποτ είπε επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, ενώ προειδοποίησε ότι τα αντικείμενα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Boeing 777 της Malaysia Airlines που μετέφερε 239 άτομα επιβάτες και πλήρωμα εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου μετά την απογείωση του από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Έκτοτε βρίσκεται σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένου πολυεθνική έρευνα, η οποία επικεντρώνεται σε δύο περιοχές αναζήτησης που σχετίζονται με βασικούς αεροδιαδρόμους. Ο πρώτος είναι σε χερσαία περιοχή στο τόξο βόρεια από το Λάος προς την Κασπία Θάλασσα και ο δεύτερος από τα νότια σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας προς τα δυτικά της Αυστραλίας. Η Αυστραλία ερευνά στο νότιο τμήμα του νοτίου διαδρόμου, με τη βοήθεια του αμερικανικού ναυτικού.

Στις έρευνες εντοπισμού συμμετέχει και η Κίνα που έχει ζητήσει τη συνδρομή των Αυστραλών.

Σχόλια