Οι Μαορί εξαφάνισαν το γιγάντιο μόα από τη Νέα Ζηλανδία πριν από 600 χρόνια

0
384

Τελικά, οικολογικές καταστροφές δεν προκαλεί μόνο ο δυτικός άνθρωπος. Αυτό έδειξε μελέτη για την εξαφάνιση των γιγάντιων πουλιών μόα από τα δάση της Νέας Ζηλανδίας πριν από περίπου 600 χρόνια.

Νέα μελέτη αντικρούει τη θεωρία σύμφωνα με την οποία η εξαφάνιση των μόα οφείλεται σε ασθένειες και φυσικά φαινόμενα όπως ηφαιστειακές εκρήξεις και κατονομάζει ως υπεύθυνο των συνήθη ύποπτο: τον άνθρωπο.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν ευθύνονται οι δυτικοί άποικοι της Νέας Ζηλανδίας, αλλά οι Μαορί που τα κυνήγησαν μέχρι τελικής εξόντωσης.

Μέχρι περίπου το 1300 π.Χ., η Νέα Ζηλανδία φιλοξενούσε εννέα είδη μόα. Τα δύο μεγαλύτερα είδη, τα Dinornis robustus και Dinornis novaezelandiae, είχαν τεράστιες διαστάσεις με ύψος που έφθανε τα 3,6 μέτρα και βάρος στα 230 κιλά.

Λίγο μετά την έλευση των Πολυνήσιων Μαορί στη Νέα Ζηλανδία, κατά τον 13ο αιώνα τα μόα εξαφανίστηκαν. Ο άνθρωπος ήταν το πρώτο χερσαίο θηλαστικό που είχαν συναντήσει.

Όπως δήλωσε στο Science, ο επικεφαλής της μελέτης Μόρτεν Άλεντοφτ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης «αρεσκόμαστε να στην εικόνα ιθαγενών που ζουν σε αρμονία με τη φύση. Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια. Όπου κι αν βρίσκεται ο άνθρωπος θα πάρει ό,τι χρειάζεται για να επιζήσει. Έτσι έχουν τα πράγματα».

—Η μελέτη

Οι επιστήμονες διενήργησαν γενετικές εξετάσεις στα οστά 281 μόα από τέσσερα είδη, ηλικίας 602 έως 13.000 ετών. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι η γονιδιακή ποικιλότητα των πτηνών παρέμεινε σταθερή τα τελευταία 3.000 χρόνια πριν από την εξαφάνισή τους, άρα δεν καταγράφηκε κάποια απότομη μείωση.

Με ανάλυση των ευρημάτων οστών οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα μόα μάλλον εξοντώθηκαν από τον άνθρωπο. Οι Μαορί, επισημαίνει ο Άλεντοφτ, κυνηγούσαν μόα κάθε ηλικίας, όπως μαρτυρούν οι σωροί οστών κάθε μεγέθους στους αρχαίους οικισμούς.

Προηγούμενη μελέτη, βασισμένη σε γενετική ανάλυση,  υποστήριζε ότι οι πληθυσμοί των μόα είχαν συρρικνωθεί  πριν την άφιξη του ανθρώπου στη Νέα Ζηλανδία. Η εξαφάνιση αποδόθηκε σε ηφαιστειακές εκρήξεις και ασθένειες.

Ο Άλεντοφτ αμφισβητεί τα ευρήματα αυτής της μελέτης επισημαίνοντας ότι το γενετικό υλικό δεν παρέχει επαρκή πληροφόρηση για την εκτίμηση του μεγέθους ενός πληθυσμού, παρά μόνο στοιχεία για τις τάσεις του πληθυσμού.

Η νέα μελέτη για τα μόα ενδέχεται να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την εξαφάνιση και άλλων προϊστορικών ειδών όπως το μαμούθ και οι βραδύποδες της Αμερικής, η οποία συμπίπτει με την εξάπλωση του ανθρώπου στον πλανήτη πριν από 13.000 χρόνια όταν άρχισε το τέλος της Εποχής των Παγετώνων.

econews

Σχόλια