Η κλιματική αλλαγή – το μυστικό για μια αποτελεσματική δίαιτα

0
6

Νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, η κλιματική αλλαγή θα συμβάλλει στη μείωση απόδοσης των καλλιεργειών, προειδοποιούν επιστήμονες σε μια νέα ανάλυση.

Μία παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας των 2 βαθμών Κελσίου, θα είναι επιζήμια για τις καλλιέργειες σε εύκρατες και τροπικές περιοχές, με μειωμένες αποδόσεις από τη δεκαετία του 2030 και μετά, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του πανεπιστημίου του Λιντς.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα επηρεαστούν αρνητικά από την κλιματική αλλαγή πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο” είπε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Andy Challinor και συμπλήρωσε ότι “οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες θα διαφέρουν τόσο από έτος σε έτος, όσο και από τόπο σε τόπο, με τη μεταβλητότητα να γίνεται μεγαλύτερη καθώς ο καιρός θα είναι όλο και πιο ασταθής”.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, οι ερευνητές δημιούργησαν μια νέα βάση δεδομένων που καθορίζεται από τον συνδυασμό και τη σύγκριση αποτελεσμάτων από 1.700 δημοσιευμένες εκτιμήσεις, σχετικά με την επίδραση της αλλαγής του κλίματος στις αποδόσεις ρυζιού, καλαμποκιού και σιταριού.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα αντιμετωπίσουμε, κατά μέσο όρο, περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην απόδοση των καλλιεργειών από τη δεκαετία του 2030 και μετά. Ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος κατά το δεύτερο μισό του αιώνα, όταν οι μειώσεις αποδόσεων άνω του 25% θα γίνουν όλο και πιο συχνές.

“Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι η συγκομιδή θα είναι λιγότερο προβλέψιμη, με διάφορες χώρες να κερδίζουν και να χάνουν σε διαφορετικές περιόδους. Η συνολική εικόνα παραμένει αρνητική και η έρευνα ίσως μπορεί να βοηθήσει στο να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για την προσαρμογή και την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων”, καταλήγει ο καθηγητής Challinor.

Τα δεδομένα αυτά, αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την αντίληψή μας για τη διατροφή. Μένει να δούμε αν οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές κοινωνίες – που στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα έλλειψης τροφίμων τα οποία τώρα “βασανίζουν” δισεκατομμύρια ανθρώπους- θα παρακινήσουν τους καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειές τους, πριν το “επιβάλλει” ο ίδιος ο πλανήτης.

econews

 

Σχόλια