H Goldman Sachs δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα φωτοβολταϊκά και στην αυτοπαραγωγή ενέργειας

0
6

Το άκουσμα των λέξεων Goldman Sachs μόνο ευχάριστα δεν αντηχεί στα αφτιά του μέσου Έλληνα πολίτη: μαγειρεμένα δημοσιονομικά, κίβδηλη είσοδος στη ζώνη του Ευρώ, πολιτικά σκάνδαλα, σκοτεινά οικονομικά κέντρα, χρεωκοπία είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που τις συνοδεύουν.

Παρόλα αυτά, η Goldman Sachs είναι μια εταιρεία με παρουσία ενός αιώνα σχεδόν στη Wall Street και ξέρει να διακρίνει τις κερδοφόρες επενδύσεις.

Πρόσφατα, η Goldman Sachs δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία αναφέρει ότι η ηλιακή ενέργεια πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς σε κατάσταση ισοτιμίας δικτύου (grid parity) με την τιμή της ηλιακής κιλοβατώρας να γίνεται ίση ή και φθηνότερη εκείνης των ορυκτών καυσίμων.

Στην έκθεση γίνεται ακόμα ειδική μνεία στο όραμα του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Elon Musk, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδιά του για κατασκευή ενός εργοστασίου-γίγα όπου θα παράγονται μπαταρίες ιόντων-λιθίου με κόστος 30% φθηνότερο από το σημερινό.

Έχουμε την τάση να συνδέουμε το μεγάλο κεφάλαιο με αντιπεριβαλλοντικές επενδύσεις και δράσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι επενδυτικές τράπεζες ενδιαφέρονται απλά για το κέρδος. Τίποτε άλλο. Παρότι, αυτός ο προσανατολισμός τις φέρνει συχνά αντιμέτωπες με τις περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές, τα πράγματα δεν είναι έτσι σε όλες τις περιπτώσεις.

—H Goldman Sachs επενδύει στις ΑΠΕ και οραματίζεται την αποκεντρωμένη παραγωγή

Πριν από μερικούς μήνες, η Goldman Sachs χαρακτήρισε τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μια από τις συναρπαστικές και ελκυστικές αγορές. Το 2012 είχε εντυπωσιάσει τους πάντες ανακοινώνοντας επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολάρια προς τις ΑΠΕ.

Στην τελευταία της έκθεση δεν χαρακτηρίζει την ηλιακή ενέργεια μόνο ως καλή επένδυση, αλλά τονίζει ότι έχει τη δυναμική να στείλει τον άνθρακα στο “χρονοντούλαπο της ιστορίας”.

“… η ομάδα Καθαρής Ενέργειας εκτιμά ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που θα επιτυγχάνουν ισοτιμία δικτύου στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς τα κόστη των συστημάτων θα μειώνονται” αναφέρουν οι αναλυτές Μπράιαν Λη και Τόμας Ντάνιελς της Goldman Sachs και προσθέτουν ότι, “η τάση είναι αντίστοιχη στις μπαταρίες της Tesla οι οποίες από 500 δολ/KWh το 2008 κόστίζουν 250 δολ./KWh στο Model S και μπορούν να φτάσουν στα 125 δολ./KWh στο εργοστάσιο-γίγα”.

Οι δύο αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν ισοτιμία δικτύου έως το 2033 ή και νωρίτερα σε Πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια και η Χαβάη όπου η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή είναι ακριβότερη.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις παντελούς απεξάρτησης από τα κεντρικά δίκτυα ενέργειας.

“Η μειωμένη αξιοπιστία των γηρασμένων δικτύων διανομής ενέργειας, η αυξανόμενη τάση μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και το σημαντικότερο, η μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών πάνελ και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπορούν να κάνουν την απεξάρτηση από το δίκτυο πραγματικότητα για πολλούς καταναλωτές μια μέρα” καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

econews

Σχόλια