Η σκόνη από την Αφρική προκαλεί πλημμύρες στην Ινδία

0
12

Νέες δορυφορικές παρατηρήσεις συνδέουν τη σκόνη από τη Σαχάρα και τις ερήμους της Μέσης Ανατολής με την εκδήλωση ισχυρότερων μουσώνων στην Ινδία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου στην επιθεώρηση Nature Geoscience η μεταφερόμενη σκόνη από τη Βόρειο Αφρική και τη Δυτική Ασία απορροφά ηλιακή ακτινοβολία, θερμαίνει την ατμόσφαιρα και ενισχύει τους ανατολικούς, “υγρούς” ανέμους.

Ο φορτωμένος με υγρασία αέρας προκαλεί μια εβδομάδα αργότερα ισχυρή βροχόπτωση και δίνει μια εξήγηση στον τρόπο με τον οποίο η σκόνη επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα αερομεταφερόμενα σωματίδια επηρεάζουν τις βροχοπτώσεις με αναπάντεχους τρόπους, καθώς αλλαγές σε μια τοποθεσία  μεταβάλουν τις καιρικές συνθήκες χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά.

Για να απομονώσουν το ρόλο της σκόνης στην εκδήλωση των μουσώνων της Ινδίας οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δορυφορικές παρατηρήσεις και μαθηματικά μοντέλα της περιοχής.

Η Ινδία επηρεάζεται πολύ από τις βροχοπτώσεις κατά την εποχή των θερινών Μουσώνων. “Η διαφορά ανάμεσα σε ένα έτος με πλημμύρες και ένα έτος ξηρασίας είναι μόλις 10% διαφορά από τη μέση βροχόπτωση στην κεντρική Ινδία” εξηγεί ο κλιματολόγος Φιλ Ρας του εργαστηρίου Pacific Northwest National Laboratory του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ο Ρας μαζί με τον V. Vinoj του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Bhbaneswar της Ινδίας υπολόγισαν ότι μεγαλύτερη ποσότητα μικροσωματιδίων, των επονομαζόμενων αερολυμάτων, από τη Βόρειο Αφρική, την Εγγύς Ανατολή και την Αραβική Θάλασσα συνδέονται με ισχυρότερες βροχοπτώσεις στην Ινδία.

Αφού αποκλείστηκαν τα ανθρωπογενή αερολύματα που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και το φυσικό αλάτι της θάλασσας που μεταφέρεται με τον άνεμο απέμειναν τα σωματίδια σκόνης για να εξηγήσουν τις έντονες βροχοπτώσεις και μάλιστα την πρόκλησή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εμφάνισή της.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η σκόνη λειτουργεί ως εξής: απορροφά ηλιακή ακτινοβολία που διαφορετικά θα κατέληγε στο έδαφος με αποτέλεσμα να θερμαίνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα. Ο θερμότερος αέρας, φορτωμένος με μικροσωματίδια σκόνης απορροφά υγρό αέρα από τους βόρειους τροπικούς και ενισχύει τους ανέμους που μεταφέρουν υγρασία από την Αραβική Θάλασσα προς την Ινδία με αποτέλεσμα να εντείνονται ο βροχοπτώσεις.

econews

Σχόλια