Οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες: μαζικές αγωγές για το «κούρεμα» ετοιμάζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες

6
56

Για «προχειρότητα και αντισυνταγματικότητα» κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που τέθηκε σε διαβούλευση.

Ο Σύλλογος, του οποίου τα μέλη είναι αποκλειστικά ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, εντοπίζει την πηγή των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ στις επιδοτήσεις προς τις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, επισημαίνει ότι την κακοδιαχείριση του Κράτους θα πληρώσει ο απλός πολίτης, ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκού και επιφυλάσσεται για νομικές ενέργειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό εφόσον γίνει μονομερής αναθεώρηση των υπογεγραμμένων συμβάσεων.

Στην ανακοίνωση παρατίθενται παράλληλα οι λόγοι για τους οποίους τα οικιακά φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως οι υπόλοιπες ΑΠΕ.

Αναλυτικότερα, ο Σύλλογος αναφέρει:

«Τα τελευταία τέσσερα έτη, τουλάχιστον 40.000 νοικοκυριά εγκατέστησαν στη σκεπή του σπιτιού τους ένα μικρό οικιακό φωτοβολταϊκό (Φ/Β στέγης). Απλοί πολίτες εμπιστεύτηκαν το Κράτος και τοποθέτησαν τις οικονομίες τους ή πήραν δάνειο από τράπεζα ή δανείστηκαν από φίλους και συγγενείς, για δύο λόγους: για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, το οποίο έχει μειωθεί λόγω της κρίσης, αλλά και για να συνεισφέρουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, βοηθώντας το περιβάλλον. Στην εγκατάσταση των 40.000 Φ/Β στέγης απασχολήθηκαν εκατοντάδες νέοι ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί μειώνοντας έτσι την ανεργία σε περίοδο κρίσης.

Το ενδιαφέρον των πολιτών, μικρομεσαίων στην πλειονότητά τους, άρχισε να αυξάνει, ωστόσο το κράτος μείωσε τις εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, τόσο που από τα μέσα του 2013 κατέστη ασύμφορη οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση Φ/Β στέγης.

Έτσι σύντομα αφαιρέθηκε το δικαίωμα από τους μικρομεσαίους να γίνουν παραγωγοί ενέργειας. Αντίθετα, άδειες για μεγάλα πάρκα αιολικών ανεμογεννητριών και μονάδων βιομάζας συνεχίζεται να δίνονται μέχρι και σήμερα με εγγυημένες τιμές μεγαλύτερες των Φ/Β στέγης του 2013.

Η επίθεση στα Φ/Β κορυφώθηκε πριν λίγες ημέρες με την κατάθεση νομοσχεδίου «εξυγίανσης» του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999, σύμφωνα με το οποίο η εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος παρανόμως παύει να είναι εγγυημένη, και μειώνεται δραματικά έως 50%!

Ως δικαιολογία αναφέρεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.), χωρίς όμως να αναφέρεται ότι προκλήθηκε από κακοδιαχείριση και από τα κέρδη μεγάλων εταιρειών προμήθειας και παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Τα Φ/Β στέγης έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

1) Τα Φ/Β στέγης παράγουν μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας των ΑΠΕ και δεν θα πρέπει να ενοχοποιούνται το ίδιο σε σχέση με το 95%. Επιπλέον αυτό το 5% μοιράζεται σε πάνω από 40.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περισσότερους από 120.000 Έλληνες, επιτελώντας έτσι και έναν κοινωνικό ρόλο.

2) Τα Φ/Β στέγης έχουν διάσπαρτη κατανομή σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες.

3) Οι 120.000 Έλληνες είναι συνάμα και καταναλωτές, έτσι για παράδειγμα αντί να προβούν στην καύση ξύλων, έχουν το επιπλέον κίνητρο να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, συμβάλλοντας στον περιορισμό της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα.

4) Τα Φ/Β στέγης είχαν τουλάχιστον 30% μεγαλύτερο αρχικό κόστος εγκατάστασης ανά kW σε σχέση με τα μεγάλες μονάδες.

5) Τα Φ/Β στέγης έχουν τοποθετηθεί πάνω στα σπίτια δεσμεύοντας τα έτσι και δυσχεραίνοντας τη συντήρηση. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί πως για 25 έτη απαγορεύεται οποιαδήποτε τροποποίηση των σκεπών σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε. Δηλαδή, αν π.χ. μετά από 15 έτη ο ιδιοκτήτης θέλει να κατασκευάσει ακόμα έναν όροφο ή οτιδήποτε το οποίο επηρεάζει το Φ/Β σύστημα έστω και λίγο, δεν μπορεί.

6) Τα Φ/Β στέγης βρίσκονται πάνω σε σπίτια και συνεπώς οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται και από το ΕΕΤΗΔΕ (κοινώς χαράτσι). Μερικοί ιδιοκτήτες μάλιστα πληρώνουν το δάνειο του σπιτιού τους από τα έσοδα του Φ/Β. Άλλοι μάλιστα σύναψαν συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρίες όπου μέρος της αγοράς του σπιτιού αποπληρώνεται από το Φ/Β στέγης που παράλληλα τοποθετήθηκε.

Το ΥΠΕΚΑ θέτει επίσης το δίλημμα με την επιπλέον επιβάρυνση του καταναλωτή μέσω του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Δηλαδή το έλλειμμα λόγω κακοδιαχείρισης μεταφέρεται πάλι στον απλό πολίτη με τη δικαιολογία των μικρών Φ/Β στέγης. Αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει προγραμματισμός, και όλα αυτά περί Πράσινης Ανάπτυξης και Πράσινου Ταμείου είναι τελικά σε βάρος του μικρομεσαίου πολίτη.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Απόδειξη της προχειρότητας και της αντισυνταγματικότητάς του τα περίπου 1350 αναρτημένα μηνύματα στη δημόσια διαβούλευση με αρνητικά σχόλια στο σύνολό τους. Κραυγαλέο είναι πως για τα διόδια, ο αντίστοιχος υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις με τις εταιρείες. Συμβάσεις που οφείλει να σεβαστεί το κράτος. Άραγε, το κράτος οφείλει σεβασμό μόνο στις εταιρείες των διοδίων και όχι στους απλούς Έλληνες πολίτες; Δεν θα αποτελέσουμε το εξιλαστήριο θύμα. Καλούμε τα 40.000 νοικοκυριά των ιδιοκτητών Φ/Β στέγης να αντιδράσουν και να συνταχθούν στον αποκλειστικά δικό τους σύλλογο, των ιδιοκτητών Φ/Β στέγης.

Ποιες είναι οι Θέσεις μας:

1) Πιστεύουμε ότι τα Φ/Β στέγης αλλά και οι ΑΠΕ γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν το εθνικό καύσιμο της ηλιόλουστης χώρας μας και να δημιουργήσουν μια πολύ ισχυρή εθνική βιομηχανία, άκρως φιλο-περιβαλλοντική. Αυτό θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τους ρύπους και θα δώσει στη χώρα μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.

2) Δεν δεχόμαστε καμία μονομερή τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε μαζικές αγωγές, σε ελληνικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας απέναντι σε ένα ασυνεπές κράτος.

3) Απαιτούμε την ορθή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.).»

6 Σχόλια

 1. ετσι οποιαδηποτε μονομερη αλλαγη συμβασης στα οικιακα ειναι μπαρανομη και αντισυνταγματικη. οποιος εχει σχεση με αυτη την αλλαγη και το σχεδιο νομου και οποιος βουλευτης υπογραψει αυτο το εκτρωμα θα εχει να αντιμετωπησει τα ελληνικα και ευρωπαικα δικαστηρια. απο 40000 ιδιοκτητες οικιακων. τελεια και παυλα.

 2. Πάλι εμείς οι πολίτες θα την πληρώσουμε για κάτι που μας είπε το κράτος ότι μπορούμε να κάνουμε..? Απίστευτο…
  Τους νόμους και το τι ισχύει αυτοί το ορίσανε και μας ζητούσαν και ένα κάρο χαρτιά για να είμαστε νόμιμοι. Εννοείται οτι με αυτά τα χαρτιά και τα συμβόλαια που μας έβαλαν και υπογράψαμε θα τους πάμε και δικαστικά….

 3. Είναι αλήτες και πολύ κακοί νταβατζίδες…
  Εάν το ταμείο είχε τρελά κέρδοι θα μας έκανε αύξηση στην στάνταρ τιμή που υπογράψαμε στο συμβόλαιο ??? ΟΧΙ…
  Δεν θα το αφήσουμε έτσι και δικαστικός και στις εκλογές θα τους απαντήσουμε ανάλογα…

 4. Το ράπισμα ,η απαξίωση ,ο υποβιβασμός που υπέστη η Αντιπολίτευση υποστηρίζοντας τα οικιακά αλλά και άλλες κατηγορίες πολιτών το νιώσαμε όλοι που παρακολουθούσαμε το θρίλερ στη Βουλή.
  Τουλάχιστον μη γελάτε και μη δείχνετε τόσο τη ικανοποιηση σας κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης όταν σφαγιάζονται τόσα αθώα θύματα που εμπιστεύθηκαν και έκαναν σύμβαση με το κράτος.

Comments are closed.