Φωτοβολταϊκά: αγροτικά και οικιακά επιτίθενται στον ΣΠΕΦ

6
24

Επίθεση στον Σύνδεσμο Παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) εξαπολύουν σύλλογοι αγροτικών και οικιακών φωτοβολταϊκών με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση του συνδέσμου που κάνει λόγο για «χαριστικές ρυθμίσεις» και ζητά την ένταξη των κατηγοριών αυτών στο «κούρεμα» του new deal.

—«Ισχνή μειοψηφία» ο ΣΠΕΦ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, με αφορμή ανακοίνωση του ΣΠΕΦ με αναφορές στα “αγροτικά φωτοβολταϊκά”, ανακοινώνει τα κάτωθι:

– Δεν μας εκπλήσσει το ύφος της ανακοίνωσης ενός συνδέσμου, που εκφράζει μια ισχνή μειοψηφία παραγωγών (μεγάλων εταιριών), αφού -με ευθύνη του Υπουργείου- αυτή η ισχνή μειοψηφία εμφανίζεται ως η μόνη ικανοποιημένη από το Σχέδιο Νόμου για τις ΑΠΕ, σε αντίθεση με το 99,7% των υπολοίπων παραγωγών ενέργειας.

-Δεν μας εκπλήσει η σκόπιμη παραποίηση των γεγονότων και η προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης των Ελλήνων πολιτών: Αναφερόμαστε στην παράγραφο όπου ο ΣΠΕΦ λέει ότι: “το νομοσχέδιο επιδοτεί με αύξηση 10% τα αγροτικά φωτοβολταϊκά”, ενώ το αληθές είναι ότι το Νομοσχέδιο προβλέπει αυθαίρετη μείωση της τιμής των αγροτικών φωτοβολταϊκών.

– Μας εκπλήσει όμως, που αυτή η ισχνή μειοψηφία κάνει για πρώτη φορά, αναφορά στα “αγροτικά φωτοβολταϊκά”, μετακινούμενη από την διαχρονική-βολεμένη θέση της. Είναι μια καλή αρχή του συγκεκριμένου συνδέσμου, προς στην οδό της νομιμότητας.

– Σε ότι αφορά τις νουθεσίες του ΣΠΕΦ προς την Πολιτεία για επιδότηση των αγροτικών δραστηριοτήτων, ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον 3851/2010, το “αγροτικό φωτοβολταϊκό” θεωρείται αγροτική δραστηριότητα και ως τέτοια είμαστε υποχρεωμένοι να τη δηλώνουμε στις δηλώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ από το έτος 2011. Άρα, δεν υφίσταται “έτερο επάγγελμα”, όπως ψευδώς ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ.

Άραγε:

*Δεν εμπέδωσε ακόμα η ισχνή μειοψηφία, ότι η εποχή που οι ολίγοι είχαν τα πάντα, άλλαξε;

*Δεν εμπέδωσε ακόμα η ισχνή μειοψηφία, ότι δεν υφίστανται πλέον: ραγιάδες και κολλήγοι;

Όλοι μαζί, αγροτικά φωτοβολταϊκά και στέγες δεν θα επιτρέψουμε στις ισχνές μειοψηφίες, όσο πανίσχυρες κι αν είναι οικονομικά, να εμπαίζουν με τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και το σύνταγμα, παριστάνοντας μάλιστα τους σύγχρονους Σουλτάνους και Τσιφλικάδες της ενέργειας.

Ο “Αφέντης” άλλαξε και δεν είναι άλλος, από τον κυρίαρχο Ελληνικό λαό.

Η Βουλή, θα τους δώσει το πρώτο και τελευταίο μάθημα».

—Αντιδράσεις στα οικιακά

«Οργή και αγανάκτηση για τις μειώσεις των τιμών των φωτοβολταϊκών σε στέγες που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια του New Deal, εκφράζουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρών φωτοβολταϊκών, τηλεφωνώντας καθημερινά στα γραφεία του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κο Ι. Μανιάτη, τον Υφυπ. ΠΕΚΑ κο Α. Παπαγεωργίου και τον Πρωθυπουργό κο. Α. Σαμαρά, ζητώντας την άμεση ανάκληση της μείωσης των τιμών αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών σε στέγες και την άρση της αναστολής μόνο για έργα που δεν επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ. Στην ίδια επιστολή, ο Σύνδεσμος ζητά την ανακοίνωση από μέρους του ΥΠΕΚΑ, της σχετικής νομικής γνωμοδότησης σύμφωνα με την οποία η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης είναι εφικτή με σύννομο τρόπο και στα πλαίσια του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι:

(α)   Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν αποτελούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ανάληψη ρίσκου, αφού σύμφωνα με το Άρθρο 6 της σχετικής Υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1079/Β/2009) η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος και η έγχυση της στο Δίκτυο γίνεται για την καταγραφή της στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων διείσδυσης των ανανεωσίμων πηγών

(β)   Οι εγκαταστάσεις αυτές στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα των ιδιοκτητών τους μέσουσης μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου σχεδόν για όλα τα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας.

(γ)   Η μείωση των τιμών σε συνδυασμό με την άρση της αναστολής νέων φωτοβολταϊκών έργων με τιμές που ευνοούν την εγκατάσταση μόνο μεγάλων μονάδων, αλλά και η εγκατάσταση έργων άλλων τεχνολογιών σε καθεστώς Feed-in-Tariff, που επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, ισοδυναμεί με την υφαρπαγή εισοδήματος από τους ιδιοκτήτες μικρών φωτοβολταϊκών προς όφελος των μεγάλων επενδυτικών σχημάτων.

Για τους λόγους αυτούς σας καλεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό:

(α) Να ανακαλέσει την προτεινόμενη μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων συμψηφισμού των εγκαταστάσεων του Ειδικού Προγράμματος.

(β) Να προβείστην άρση της αναστολής νέων έργων μόνο για τις μονάδες αυτοπαραγωγής, όπως αυτή ίσχυε μέχρι σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ.

Επιπλέον, ο «Ήλιος» ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών προτίθεται να υπερασπισθεί τις υφιστάμενες συμβάσεις με κάθε πρόσφορο μέσο, γεγονός που διαπιστώνουμε καθημερινά από το μεγάλο ιδιοκτητών μικρών φωτοβολταϊκών που επικοινωνεί καθημερινά με το Σύνδεσμο μας.

—Διάσπαση στα οικιακά

Εντωμεταξύ ιδρύθηκε ο σύνδεσμος για να εκπροσωπήσει τους παραγωγούς – επενδυτέ ς- μελετητές οικιακών κτιριακών φωτοβολταϊκών με το όνομα «ΣΤΕΓΗ».

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η «ΣΤΕΓΗ», αποτελεί έναν νέο σύνδεσμο που γεννήθηκε για να εκπροσωπεί και τους χιλιάδες οικιακούς παραγωγούς και επενδυτές που ο σύνδεσμος «ΗΛΙΟΣ» αρνείται να εγγράψει μέλη του και ως μέλος της Διοικούσας επιτροπής και εκπρόσωπος Βορείου Ελλάδος έκρινα απαράδεκτο και παραιτήθηκα άμεσα.

Και συνεχίζει «στην απαίτηση χιλιάδων λοιπόν επενδυτών οικιακών φωτοβολταϊκών που θέλουν εκπροσώπηση εδώ και τώρα υλοποιήσαμε τον νέο ΠΑΝΝΕΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ εν συντομία «ΣΤΕΓΗ».

Με στόχο την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου σε ότι αφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά, αλλά και την προστασία του μικρομεσαίου Έλληνα επενδυτή με εκπροσώπηση ισότιμη σε ένα σύνδεσμο όλων των εμπλεκόμενων φορέων επενδυτών ,παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από οικιακά ή κτιριακά φωτοβολταϊκά, μελετητών, μηχανικών, κατασκευαστών και όλων των επαγγελμάτων του χώρου με προτεραιότητα τον μικρομεσαίο Έλληνα επενδυτή που πίστεψε και επένδυσε στον ελληνικό ΗΛΙΟ και τώρα βλέπει να γκρεμίζονται οι οικονομίες του και οι επενδύσεις των χιλιάδων συμπολιτών μας που επένδυσαν  πήραν δάνεια και βλέπουν στο αντίποδα να ανοίγουν ξανά άδειες MW για τα ξένα μονοπώλια και συμφέροντα.

Η «ΣΤΕΓΗ» θα πραγματοποιήσει την πρώτη της γενική συνέλευση την Τετάρτη 19 Μαρτίου στις 12 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στο Επιχειρηματικό Κέντρο Γραφείων Philippos Business Center, στον 1ο όροφο.

Όπως αναφέρει, ήδη εκατοντάδες επενδυτές κατασκευαστές έχουν εκφράσει την συμπαράσταση τους για τον νέο σύνδεσμο και θα συμμετέχουν στη συνέλευση, η οποία θα έχει την εξής θεματολογία:

1. Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Συνδέσμου
2. Νομική κάλυψη Συνδέσμου από εξειδικευμένα νομικά γραφεία και αγωγές κατά ΥΠΕΚΑ
3. Αποστολή επιστολής οικιακών σε Πρωθυπουργό, κόμματα, ΥΠΕΚΑ
4. Συντονισμός επόμενων ενεργειών οικιακών κτιριακών φ/β και κατάβαση στην Αθήνα για συνάντηση με τον ΥΠΕΚΑ.

econews

6 Σχόλια

 1. Ας κινητοποιηθουμε ολοι οι κατοχοι οικιακβν Φ/Β για την ανανδρη αυτη αφαρπαγη του εισοδηματος μας Η νομικη οδος θα βρει τη λυση

 2. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τον μοναδικό Σύλλογο που είναι αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες οικιακών, δεν τον βοηθάτε αλλά ανακατευθύνετε τον κόσμο αλλού…
  Οι παραπάνω σύνδεσμοι μπορεί σήμερα να μας υποστηρίζουν αλλά ίσως όχι αύριο, ή από πίσω μας…

 3. Διευκρινίζουμε πως δεν υπάρχει καμία «διάσπαση στα οικιακά» όπως αναφέρεται ανωτέρω. Για να υπάρχει διάσπαση θα πρέπει να υπάρχει πρώτα διάσταση απόψεων, και αυτό δεν ισχύει. Όσοι υπερασπίζονται τα Φ/Β στέγης είναι σύμμαχοί από όποιον σύλλογο και αν δραστηριοποιούνται. Η ίδρυση συλλόγων δηλώνει τη δυναμική και την αγωνία που υπάρχει στον κόσμο που αγάπησε τα Φ/Β. Τις τελευταίες ημέρες ιδρύθηκε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης μόνο από ιδιοκτήτες μικρών Φ/Β στέγης: https://www.facebook.com/archoncnc#!/archoncnc. Θέλουμε στο πλευρό μας όλους τους ιδιοκτήτες.
  Για τους ιδιοκτήτες των Φ/Β στέγης
  Το Διοικητικό Συμβούλιο

 4. ο ΣΠΕΦ καλα θα κανει να ασχοληθει με το δικο του προβλημα και με το υπουργιο .δεν εχει καμια δουλια να ασχολητε με μια αλλη κοινωνικη ομαδα που εβαλε οικιακα φωτοβολταικα και δεν ειναι παραγωγοι. αλλα φυσικα εκτελουν εντολες και αυτοι για να θαψουν εμας και να τα κονομανε αυτοι.ερχονται οι εκλογες ερχονται

 5. Τα οικιακά Φ/Β διαχωρίζονται αυθαίρετα και υπόκεινται σε μειώσεις μόνο τα μετά το Γ,τρίμηνο 2011.Αυτό δεν έχει καμία νομική βάση ,δημιουργεί ανισότητες και αδικίες ανάμεσα στην ίδια κατηγορία οικιακών μικροεπενδυτών και θα καταπέσει στο ΣΤΕ αφού οι ιδιοκτήτες θα ζητήσουν να αρθεί η διακριτή μεταχείριση σε βάρος τους .

Comments are closed.