ΕΣΗΑΠΕ: προκλητικές οι αποδόσεις στα οικιακά φωτοβολταϊκά – Τι προτείνει για αιολικά, Μ/Υ

1
8

«Απαράδεκτη» θεωρεί τη ζητούμενη έκπτωση της αξίας της παραχθείσας ενέργειας για το 2013 σε ποσοστό 10% για τα αιολικά πάρκα και τα μικρά υδροηλεκτρικά ο ΕΣΗΑΠΕ και υποστηρίζει ότι «οι τεχνολογίες αυτές όχι μόνο δεν επιβάρυναν, αλλά αντίθετα επιδότησαν το έλλειμμα που δημιουργήθηκε το 2013 αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Ζητά δε την κατάργησή της, ή έστω η μείωσή της σε ένα «συμβολικό» ποσοστό, όχι μεγαλύτερο του 3%.

—Τι λέει για τα φωτοβολταϊκά

Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά ο ΕΣΗΑΠΕ ζητά την επιβολή του ίδιου μέτρου στα φωτοβολταϊκά σε στέγες («Ειδικού Προγράμματος ανάπτυξης Φ/Β συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις») και υποστηρίζει ότι «οι εγκαταστάσεις αυτές όχι μόνο ευθύνονται για τη δημιουργία του ελλείμματος αλλά και λόγω του τρόπου χρηματοδότησής τους απολαμβάνουν οικονομικές αποδόσεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν έως προκλητικές».

Ζητά επίσης «να συμμετάσχουν και οι Τράπεζες στην όλη προσπάθεια, μέσω χρονικής επιμήκυνσης των δανείων, μείωσης των επιτοκίων και χορήγηση περιόδου χάριτος».

Ο ΕΣΗΑΠΕ στρέφει τα βέλη του και κατά των «παλαιών» φωτοβολταϊκών συστημάτων αναφέροντας ότι «δεν είναι δυνατόν έργα που κατασκευάστηκαν προ του 2009 (και επομένως έχουν αποσβέσει προ πολλού το κόστος τους), να εξακολουθούν να πληρώνονται με εγγυημένες τιμές 400-550€/Mwh, και να θεωρούμε ότι δεν θα δημιουργηθεί εκ νέου έλλειμμα.

Αναφορικά με την αδειοδότηση νέων φωτοβολταϊκών, ο ΕΣΗΑΠΕ αναφέρει ότι «καθορίζονται χωρίς τεκμηρίωση νέα όρια ανάπτυξης για τα Φ/Β σε ετήσια βάση και μέχρι και το 2020″.

«Παρά το γεγονός ότι ο στόχος για την τεχνολογία αυτή έχει ήδη επιτευχθεί για τα επόμενα χρόνια, δεν είμαστε αντίθετοι στην άρση της αναστολής ανάπτυξης νέων Φ/Β, υπό τον όρο όμως ότι όλα τα νέα έργα περιλαμβανομένων των 300 MW έργων fast track θα τυγχάνουν ταυτόσημης αδειοδοτικής και τιμολογιακής πολιτικής με τις υπόλοιπες, ώριμες, τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή Α/Π και ΜΥΗΕ, καθώς και να υπόκεινται και αυτά στο τέλος υπερ Ο.Τ.Α. Διαφορετικά το Ν/Σ θα περιέχει αντιφάσεις, καθώς από τη μία πλευρά θα προσπαθεί να μηδενίσει το έλλειμμα και από την άλλη θα ενισχύει τεχνολογίες που το μεγεθύνουν» αναφέρει ο σύνδεσμος.

—Αιολικά

Όσον αφορά στα αιολικά, ο ΕΣΗΑΠΕ ζητά  να μην μειωθούν στον προτεινόμενο βαθμό οι εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν τα νέα έργα ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με το επιχείρημα ότι οι εγκατεστημένη εκεί αιολικοί σταθμοί συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του κόστους ενέργειας. Ειδικότερα, ενώ οι συμβατικοί σταθμοί έχουν μέσο μεταβλητό κόστος παραγωγής ανέρχεται 192 €/MWh, τα  αιολικά αποζημιώνονται με 101,85 €/MWh και με το νέο ν/σ η τιμή αυτή μειώνεται στα 80 €/MWh, δηλαδή επέρχεται μείωση μεγαλύτερη του 20%.

Σχετικά με τη μείωση των εγγυημένων τιμών, ο ΕΣΗΑΠΕ αναφέρει ότι είναι ακατανόητη η περαιτέρω μείωση στα έργα ισχύος άνω των 20 MW σε σχέση με τα έργα έως 20 MW.

«Η λογική βάσει της οποίας εισάγεται η ρύθμιση αυτή , καθ’όσον όπως είναι γνωστό, ουδεμία οικονομία κλίμακος επιτυγχάνεται στον εξοπλισμό ενός αιολικού πάρκου από την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος. Αντίθετα, υπάρχουν συχνές περιπτώσεις όπου το ανά MW κόστος ενός μεγάλου Α/Π είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός μικρότερου, λόγω ιδιαίτερων απαιτήσεων στον τρόπο διασύνδεσης» καταλήγει ο σύνδεσμος και ζητά «να παραμείνει η τιμή πώλησης ενιαία για όλα τα Α/Π άνω των 5 MW, ανεξαρτήτως ισχύος».

Αναλυτικότερα, οι θέσεις του ΕΣΗΑΠΕ εδώ.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τελικά το ρητό για την κατσίκα του γείτονα ταιριάζει απόλυτα στους κυρίους που δημοσίευσαν το παραπάνω άρθρο.Γιατι δεν μειώνουν τις δικές τους τιμές κατα 50% και θεωρούν μόνο τα δικά τους συστήματα ζωτικά για την παραγωγή ρεύματος.Αντί να αντιταχθούμε όλοι μαζί στο αντισυνταγματικό νόμο κοιτάμε πως θα καλύψουμε τις δικές μας μόνο πλάτες.Ντροπή σας!!!

Comments are closed.