Ο αρχαιότερος μεταστατικός καρκίνος ηλικίας 3200 ετών βρέθηκε στην αρχαία Νουβία

0
437

Ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μεταστατικού καρκίνου ανακαλύφθηκε στο Σουδάν της ανατολικής Αφρικής από Βρετανούς ερευνητές.

Καθώς ο καρκίνος συνήθως αποδίδεται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και τη μακροβιότητα (βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου κόσμου), τα δείγματα καρκίνων σε απολιθώματα και σκελετούς αρχαίων ανθρώπων είναι εξαιρετικά σπάνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2012 εμφανίστηκαν διεθνώς περίπου 14 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 22 εκατ. ετησίως μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Από ιατρικής πλευράς, η νέα ανακάλυψη που χρονολογείται από το 1200 π.Χ. θεωρείται πολύ σημαντική καθώς πρόκειται για την πρώτη μορφή μεταστατικού καρκίνου, που μεταφέρεται δηλαδή από άλλα όργανα του σώματος.

“Το εύρημα είναι κομβικής σημασίας, καθώς μας επιτρέπει την διερεύνηση πιθανών υποκείμενων αιτιών για τον καρκίνο στους αρχαίους λαούς, πριν τη μοντέρνα εποχή και μπορεί να μας δώσει μια ιδέα για την εξέλιξη του καρκίνου στο παρελθόν” αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, βιοαρχαιολόγος Μικέλα Μπάιντερ από το βρετανικό Πανεπιστημίο Ντάραμ.

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Αμάρα Γουέστ, στην αριστερή όχθη του Νείλου στο βόρειο άκρο της αρχαίας Νουβίας, του σημερινού Σουδάν. Αποκάλυψαν δε την κακή κατάσταση της δημόσιας υγείας κατά την περίοδο εκείνη, μια εποχή κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικών μεταβολών.

Από τους 180 σκελετούς που μελετήθηκαν, το 25% έφερε ενδείξεις χρόνιας πνευμονοπάθειας, στο σύνολό τους είχαν κακή στοματική κατάσταση, ενώ το ήμισυ είχε πληγεί από διάφορες ασθένειες που δεν έχουν ακόμα διακριβωθεί. Το 75% των σκελετών ανήκαν σε ανθρώπους που πέθαναν πριν τα 35 τους χρόνια, ενώ οι μισοί έφεραν κατάγματα, σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλά. Τέλος, το 20% των παιδιών έπασχαν από σκορβούτο.

Το άτομο που πέθανε από καρκίνο ήταν ένας νέος άνδρας ηλικίας μεταξύ 25 και 35. Εκτός από εκτεταμένους καρκίνους στη λεκάνη, τα πλευρά, την ωμοπλάτη, τον θώρακα και την κλείδα, τα δόντια του ήταν σάπια και υπέφερε από χρόνια ιγμορίτιδα.

Ήταν θαμμένος σε ένα βαμμένο, ξύλινο φέρετρο στο οποίο είχαν τοποθετηθεί κτερίσματα όπως ένας σκαραβαίος από μπλε φαγεντιανή, αλλά και προμήθειες τροφίμων για να τον κρατήσουν στο ταξίδι του στον “‘άλλο κόσμο”.

Ο καρκίνος είναι πιθανό να προκλήθηκε από μόλυνση, οφειλόμενη πιθανότατα στην ασθένεια σχιστοσωμίαση ή βιλαρζίωση, μια παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από διάφορα είδη υδρόβιων σκουληκιών. Μια διαφορετική αιτία είναι ο καπνός από την καύση ξύλων σε σπίτια με ελλιπή εξαερισμό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχαιότερος καρκίνος που έχει ποτέ ανακαλυφθεί είναι ηλικίας 11.000 ετών, έπληττε τους σκύλους και θεωρείται μεταδιδόμενος.

econews

Σχόλια