Ανταρκτική: «Αναστήθηκε» βρύο 1.500 ετών

0
3

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έφεραν πίσω στη ζωή έναν πολυκύτταρο οργανισμό που βρισκόταν σε κατάσταση κρυπτοβίωσης για παραπάνω από μερικές δεκαετίες.

Οι βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να «ξαναζωντανέψουν» ένα βρύο ηλικίας 1.500 χρονών. Έκαναν γεωτρήσεις στη νήσο Σίγκνυ, ανοιχτά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, για να συλλέξουν δείγματα από στρώματα βρύων σε διαφορετικά βάθη. Τα έκοψαν σε τμήματα των 10 εκατοστών, τα τοποθέτησαν σε θερμοθαλάμους και τα εξέθεσαν σε φως και σε κατάλληλες θερμοκρασίες για να διαπιστώσουν εάν ήταν εφικτή η επαναφορά τους, ενώ και οι ίδιοι πίστευαν ότι οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες, καθώς οι βαθύτερες στρώσεις του – μήκους 1,4 μέτρων – πυρήνα που είχαν στα χέρια τους ήταν ηλικίας άνω των 1.500 ετών.

Ακόμη και τα παλαιότερα βρύα άρχισαν να αναπτύσσονται σε διάστημα λίγων εβδομάδων, όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Current Biology. Οι επιστήμονες από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής και το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ που έκαναν την έρευνα ισχυρίζονται ότι μέχρι τώρα υπήρχαν μεν αναφορές για μικρόβια που συλλέγονται από πυρήνες πάγου και από το μόνιμο πάγο, αλλά δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο σε πολυκύτταρο οργανισμό.

Οι παρατηρήσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στους επιστήμονες, καθώς ανέτρεψαν τα ευρήματα παλαιότερων ερευνών, που έδειχναν ότι μόνο τα μικρόβια μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

econews

Σχόλια