Ανταρκτική: η μεταβολή των πάγων στη Θάλασσα Ρος και ο πιγκουίνος της Αδελίας

0
242

Η Θάλασσα Ρος στην Ανταρκτική “θα μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό από την Κλιματική Αλλαγή” τις επόμενες δεκαετίες με τις περιόδους λιωσίματος των πάγων να επιμηκύνονται και να επηρεάζονται οι βιόκυκλοι όλων των συνιστωσών του τοπικού οικοσυστήματος αναφέρει νέα έρευνα που δημοσίευσε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (National Science Foundation NSF).

Η Θάλασσα Ρος  είναι μια μεγάλη θαλάσσια έκταση που αποτελεί προέκταση του Ειρηνικού Ωκεανού και εισχωρεί βαθιά στη ζώνη της Ανταρκτικής. Στο δε σχηματιζόμενο μυχό της βρίσκεται η ομώνυμη «Τράπεζα Πάγου Ρος».

Οι αλλαγές στην παγοκάλυψη θα γίνουν ορατές στις μεταβολές στους ανέμους και τις θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να επηρεαστεί συνολικά η οικολογική και τροφική αλυσίδα της Ανταρκτικής, συμπεριλαμβανομένων της άλγης, του κριλ και του ασημόψαρου.

Οι μεταβολές αυτές θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στα ανώτερα στρώματα της τροφικής πυραμίδας συμπεριλαμβανομένου του πιγκουίνου, της φώκιας και της φάλαινας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

—Κινδυνεύει ο Πιγκουίνος της Αδελίας

Από την άλλη πλευρά, γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE διαπιστώνει μεταβολές στην κατανομή των πάγων της Ανταρκτικής, με μείωση των θαλάσσιων πάγων στον τομέα Bellingshausen-Amundsen, αλλά αύξηση στον τομέα της Θάλασσας Ρος που εισχωρεί στην Ανταρκτική.

“Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τους βιότοπους του πιγκουίνου της Αδελίας (Pygoscelis adeliae)”, αναφέρει η μελέτη με επικεφαλής την Αμελί Λεσκροέλ του Κέντρου Λειτουργικής και Εξελικτικής Οικολογίας του επιστημονικού κέντρου CNRS.

Οι μεταβολές στον όγκο των πάγων, αλλά και τα νεοεμφανιζόμενα παγόβουνα στη Θάλασσα Ρος έχουν επηρεάσει τους πληθυσμούς πιγκουίνου της Αδελίας που ενδημούν στην περιοχή.

Ενώ από τη μια πλευρά περιοχές της Ανταρκτικής όπως ο περίφημος Παγετώνας Pine Island λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, σε άλλες εκδηλώνονται αντίθετα φαινόμενα όπως η ταχεία διαμόρφωση πάγων.

“Παρότι το καθαρό θαλάσσιο παγοκάλυμμα έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ανταρκτική λόγω των μεταβολών των ανέμων από την υπερθέρμανση στα μέση γεωγραφικά πλάτη της Υφηλίου και την Τρύπα του Όζοντος, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση 5 ως 15% κατά το διάστημα 2025-2052.

Η αστάθεια στην κρηπίδα πάγου προκαλεί τη γέννηση νέων παγόβουνων κάποια των οποίων γιγάντια, με επιφάνεια τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι πιγκουίνοι της Αδελίας βασίζονται στους θαλάσσιους πάγους για την αναζήτηση τροφής, την  ανάπαυση, την αναπαραγωγή και τη μετανάστευση.

Είναι το δεύτερο είδος πιγκουίνου μαζί με τον Αυτοκρατορικό (Aptenodytes forsteri) που βασίζεται στους θαλάσσιους πάγους

Ως ένα βαθμό ανταπεξέρχονται στις κλιματικές μεταβολές όπως με την αυξομείωση του λίπους στο σώμα τους, ωστόσο η αύξηση των πάγων στη Θάλασσα Ρος όπου ενδημεί το 38% του πληθυσμού τους σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία στην αναζήτηση τροφής κάτω από την επιφάνεια του νερού.

econews

 

Σχόλια