Η Νορβηγία επενδύει στις ΑΠΕ τον πλούτο από τα πετρέλαια

0
73

Τα σχέδια της Νορβηγίας να αυξήσει τις επενδύσεις  προς τις ΑΠΕ με χρήματα από το ταμείο Πετρελαίων της χώρας συνολικού ύψους 600 εκατ. Ευρώ ανακοίνωσε η πρωπουργός Έλμα Σόλμπεργκ.

Η Νορβηγία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ταμειακή ρευστότητα παγκοσμίως, πλέον διαθέτει ένα κλάσμα των χρημάτων αυτών στις πράσινες επενδύσεις.

Η κα. Σόλμπεργκ δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη στους δημοσιογράφους ότι “θα ενισχύσουμε την προσπάθεια για περισσότερες ΑΠΕ ώστε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή” χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά.

Η δέσμευση της πρωθυπουργού έγινε κατόπιν της ανάθεσης σε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της αξιολόγησης των μελλοντικών επενδυτικών επιλογών του ταμείου με το ερώτημα εάν η χώρα θα πρέπει να διακόψει τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα: άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή οι “βρώμικες” επενδύσεις στον άνθρακα αντιστοιχούν στο 10% του ταμείου.

Την προηγούμενη δεκαετία το Ταμείο εθνικού πλούτου της Νορβηγίας απέκλεισε τους κατασκευαστές πυρηνικών όπλων, της καπνοβιομηχανίες και άλλες εταιρείες που θεωρείται ότι βλάπτουν το περιβάλλον ή καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πλέον, οι εταιρείες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή είναι οι νέες υποψήφιες για αποκλεισμό, ενώ αυτές που επενδύουν στις περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες ίσως βρουν επιπλέον χρηματοδότηση.

Η γιγάντωση της Νορβηγίας σε παγκόσμια οικονομική δύναμη οφείλεται κυρίως στην αυτόνομη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στην ορθή οικονομική εκμετάλλευση των εσόδων από αυτά.

Το Ταμείο με την ονομασία Government Pension Fund Global θεσπίστηκε το 1996 με σκοπό να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο ζωής των επόμενων γενεών και έχει στην κατοχή του το 1,2% των εισηγμένων σε χρηματιστήρια μετοχών παγκοσμίως.

Ο Χέικι Χόλμας, ηγέτης του σοσιαλιστικού αριστερού κόμματος που βρίσκεται στην αντιπολίτευση,  χαρακτηρίζει το ταμείο ως τον “σημαντικότερο μοχλό πίεσης που κατέχει η Νορβηγία για να επηρεάσει τη διεθνή πολιτική σκηνή”.

Παρόλα αυτά βουλευτές των Πρασίνων υποστηρίζουν ότι τα χρήματα προς τις ΑΠΕ θα είναι ελάχιστες συγκριτικά και κάνουν λόγο για κενές υποσχέσεις.

—Η ελληνική πραγματικότητα

Σε κάθε περίπτωση οι συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτες και αμείλικτες.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται μία χώρα που επένδυσε και εξόρυξε υδρογονάνθρακες εν πολλοίς βασιζόμενη στις εγχώριες δυνάμεις (Statoil) και τεχνογνωσία. Αφού διαχειρίστηκε υποδειγματικά τα έσοδα εξελισσόμενη σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, πλέον επενδύει δυναμικότερα στις ΑΠΕ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με γνώμονα την προστασία του Κλίματος και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα επένδυσε άναρχα και χωρίς όραμα στις ΑΠΕ. Από τη μια πλευρά, μια πολιτική ηγεσία που μοίραζε ανεξέλεγκτα άδειες παραγωγής ΑΠΕ σε διάφορες κοινωνικές και επενδυτικές ομάδες με ανύπαρκτο ενεργειακό σχεδιασμό. Αποτέλεσμα, τα δυσθεώρητα ελλείμματα και η χρεωκοπία ενός ακόμα κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη επενδυτικές ομάδες που αντιμετωπίζουν την εμπλοκή τους με τις ΑΠΕ με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους και -επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε- το ξεκούραστο χρήμα. Κανένα όραμα, καμία πρόταση για την κλιματική πολιτική της χώρας, καμία προσπάθεια πραγματικής σύνδεσης με την κοινωνία.

Ως θλιβερό επιστέγασμα των παραπάνω ήρθαν οι πρόσφατες κυβερνητικές αερολογίες για κοιτάσματα αξίας δισεκατομμυρίων στις ελληνικές θάλασσες.

Η εκ νέου επισήμανση του περιβαλλοντικού κινδύνου εξορυκτικών δραστηριοτήτων σε μια “κλειστή” θάλασσα όπως η Μεσόγειος, αλλά και του κινδύνου να διακυβευθεί το μέλλον μιας πολύτιμης και πολύ πιο κερδοφόρας “βιομηχανίας” όπως είναι ο τουρισμός είναι επιβεβλημένη προτού εξετάσουμε τις κυβερνητικές εξαγγελίες: που παρεμπιπτόντως βασίστηκαν σε σεισμικά δεδομένα μια νορβηγικής εταιρείας.

econews

Σχόλια