Δερμάτινη στολή κολάν για αστροναύτες μιμείται τη βαρύτητα, προστατεύει μύες και οστά

0
31

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα στολή για αστροναύτες η οποία κολλάει στο δέρμα τους με στόχο να εμποδίσει τη διαστολή της σπονδυλικής τους στήλης.

Ελπίδα τους είναι το νέο πολύ ελαφρύ υλικό να μιμηθεί τη δύναμη της βαρύτητας στο σώμα.

Η σπονδυλική στήλη ενός αστροναύτη μπορεί να επιμηκυνθεί έως 7 εκατοστά καθώς η έλλειψη βαρυτικής δύναμης για να συγκρατηθούν τα οστά έχει ως αποτέλεσμα την επώδυνη διαστολή των μυών και των νεύρων.

Χρησιμοποιώντας σχέδια επιστημόνων του MIT, οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου βελτιστοποιούν τις στολές, που σημειωτέον ράβονται στο χέρι, ώστε να τις δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες.

Καθώς το μυικό και νευρικό σύστημα των αστροναυτών καταπονείται λιγότερο στο διάστημα λόγω της έλλειψης βαρύτητας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας.

Έτσι, πολλοί αστροναύτες όταν επιστρέφουν στη Γη υποφέρουν από πόνους στην πλάτη και από άλλα προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα αυτά θα μεγιστοποιηθούν σε μεγάλες αποστολές όπως το σχεδιαζόμενο ταξίδι στον Άρη.

—Δοκιμασία ανάκλισης

Ιταλοί και αμερικάνοι ράφτες συνεργάστηκαν με τη διεθνή επιστημονική ομάδα για να κατασκευάσουν δερμάτινες στολές που αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα ελαστικού υλικού.

Το υλικό πλέκεται σε δύο κατευθύνσεις, με τρόπο ώστε να προκαλεί σταδιακά μεγαλύτερη «ένταση» και να πιέζει το σώμα από τους ώμους μέχρι τα πόδια.

Ο πρώτος που θα φορέσει τη στολή είναι ο αστροναύτης Αντρέας Μόργκενσεν, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA-European Space Agency) σε αποστολή το 2015.

—Η στολή του Πιγκουίνου

Η κατασκευή ειδικών διαστημικών στολών για να αντιμετωπιστεί η μικροβαρύτητα δεν είναι νέα. Το 1991 Ρώσοι επιστήμονες παρουσίασαν τη στολή του Πιγκουίνου.

Πλέον στόχος είναι η αποτελεσματικότερη μίμηση της βαρύτητας, αλλά και η άνεση των αστροναυτών.

O Δρ Ντέιβιντ Γκρην από το King’s College αναφέρει στο BBC ότι η νέα δερμάτινη στολή μπορεί, αν τροποποιηθεί, να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς στη Γη όπως και εκείνη του Πιγκουίνου.

Η στολή του πιγκουίνου έχει χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της στάσης του σώματος και των άκρων ατόμων με κινητικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών με εγκεφαλική παράλυση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια μέρα η στολή ίσως ωφελήσει ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι στο κρεβάτι.

econews

Σχόλια