Σπίτι από τρισδιάστατη οικοδομική εκτύπωση (video)

0
325

Ένα σπίτι, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D-printing) θα επιχειρήσει να κατασκευάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο DUS Architects στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ.

Το εκτυπωμένο σπίτι σχεδιάζεται να ανεγερθεί δίπλα σε ένα κανάλι της πόλης. Την εκτύπωση των διαφορετικών μερών του θα αναλάβει ο εκτυπωτής τρισδιάστατων εκτυπώσεων «The KamerMaker» («κατασκευαστής δωματίων» στα ολλανδικά, βλ. photo), που είναι εγκατεστημένος μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο ναυτιλιακό εμπορευματοκιβώτιο ύψους έξι μέτρων. Τη διαδικασία μπορούν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του χώρου έναντι αντιτίμου 2,5 Ευρώ.

Το μηχάνημα λειτουργεί με τρόπο πανομοιότυπο ενός επιτραπέζιου 3D-printer, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα με βάση τα σχέδια του σπιτιού που βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή.

Το χτίσιμο των κομματιών της κατοικίας γίνεται με την εκτύπωση διαδοχικών στρωμάτων βάσει των ψηφιακών σχεδίων.

Η εκτύπωση κάθε δωματίου θα γίνει ξεχωριστά και στη συνέχεια τα διαφορετικά κουτάκια θα τοποθετηθούν το ένα δίπλα ή πάνω στο άλλο, σαν να πρόκειται για τουβλάκια lego. Συνολικά θα κατασκευαστούν 12 δωμάτια.

Το κτήριο, όταν ολοκληρωθεί βάσει σχεδιασμού εντός της επόμενης τριετίας, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο της τρισδιάστατης οικοδομικής εκτύπωσης και εξωτερικά δεν θα διαφέρει σε τίποτα με τα υπόλοιπα σπίτια των καναλιών της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Ωστόσο, οι σχεδιαστές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης κτηρίου με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης στα χρονικά. Όπως δήλωσε

Μέχρι τότε όμως, όπως δήλωσε στο New Scientist ο Στέφεν Έρβιν του Εργαστηρίου Κατασκευών του Χάρβαρντ «πράγματα που δουλεύουν θαυμάσια στον υπολογιστή ή στο εργαστήριο, ξαφνικά δεν δουλεύουν καθόλου καλά όταν γίνονται σε μεγαλύτερη κλίμακα».

econews

Σχόλια