ΔΕΗ: 48 ωρες απεργίες από ΓΕΝΟΠ – Τι είπαν για αποκρατικοποίηση Ζερβός-Παπαγεωργίου

0
9

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από την κατάθεση και έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αποφάσισε την Παρασκευή το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.

Η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ θα διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στους νομούς όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις και δραστηριότητες της ΔΕΗ, για τις αρνητικές όπως αναφέρει επιπτώσεις από την αποκρατικοποίηση του ομίλου ΔΕΗ.

—Ζερβός υπέρ αποκρατικοποίησης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, έκανε λόγο για ανάγκη πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με δίκαιους κανόνες και διαφάνεια για όλους τους συμμετέχοντες μιλώντας στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Χρειάζεται εξορθολογισμός της αγοράς ενέργειας και προσαρμογή του μοντέλου στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με διμερείς συμβάσεις παραγωγών-προμηθευτών και χρηματιστήριο ενέργειας, είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Τάχθηκε δε υπέρ της διενέργειας δημοπρασιών λιγνιτικής ενέργειας, παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθεται σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, η ενέργεια αυτή να διοχετεύεται στους τελικούς καταναλωτές και οι δημοπρασίες να γίνονται με ελάχιστη τιμή που να αντανακλά το κόστος λιγνιτικής παραγωγής συν εύλογο κέρδος.

—Τι είπε ο Παπαγεωργίου

Στο φόρουμ μίλησε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος υπενθύμισε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι μια υποχρέωση της χώρας που πηγάζει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και πρέπει να υλοποιηθεί».

Υπερασπίστηκε δε το μοντέλο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει ως πρώτο βήμα την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και δεύτερο βήμα την αποκρατικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, ή όπως λέμε τη «μικρή ΔΕΗ».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η επιλογή αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την επίτευξη δύο βασικών στόχων: Πρώτον, την απελευθέρωση της αγοράς, να υπάρχει δηλαδή ανταγωνισμός, και δεύτερο το οργανωμένο άνοιγμα της αγοράς με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει για τη ΔΕΗ και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ανώτατο μερίδιο αγοράς στο 70%.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός «από τη στιγμή που θα υπάρξει το ρυθμιστικό πλαίσιο και ο ανταγωνισμός σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες εταιρείες σε όλα τα στάδια από την παραγωγή έως την προμήθεια αλλά και την εμπορία, αλλά κάτω από τελείως διαφορετικούς κανόνες απ΄ ότι στο παρελθόν, προς όφελος του  καταναλωτή».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή και αποκάλυψε ότι υπάρχει ήδη επενδυτικό ενδιαφέρον για τη «μικρή ΔΕΗ».

econews

Σχόλια