Αυθαίρετα νέας γενιάς νομιμοποιούνται με νέο Σχέδιο Νόμου – Διαψεύδει το ΥΠΕΚΑ

0
1317

Για νομιμοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς για εισπρακτικούς λόγους κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» με το ΥΠΕΚΑ να απαντά ότι «η 28 Ιουλίου 2011 παραμένει ως η θεσμική «κόκκινη γραμμή» για τα θέματα αυθαιρέτων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα αυθαίρετα ακίνητα που χτίστηκαν δηλαδή μετά την 28η Ιουλίου του 2011 και δεν καλύπτονται από το νόμο Καλαφάτη μπορούν να νομιμοποιηθούν με βάση νέο σχέδιο νόμου που έρχεται το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα παρέχεται η δυνατότητα σε όσες αυθαίρετες κατασκευές τηρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή τηρούσαν αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους να προχωρήσουν σε έκδοση ή αναθεώρηση άδειας δόμησης, για όσες εργασίες απαιτείται άδεια δόμησης και σε έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για όσες εργασίες απαιτείεται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή 48ωρη ενημέρωση.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο που έχει «νομιμοποιηθεί» με τους νόμους περί αυθαιρέτων μπορεί να γίνει μόνο στο νόμιμο τμήμα του κτιρίου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα μπορούν να πάρουν νόμιμη άδεια και να χτίσουν τα τυφλά οικόπεδα,με την προϋπόθεση να μην μπορούν μέσω τακτοποίησης να αποκτήσουν πρόσωπο σε οδό. Επίσης κερδίζουν έως ένα μέτρο σε ύψος τα κτίρια που θα χρησιμοποιήσουν ως χώρο στάθμευσης το ισόγειο.

—Τι λέει το ΥΠΕΚΑ

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, χωρίς υπέρβαση συντελεστή δόμησης, είναι δυνατή η νομιμοποίηση ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση ή ενημέρωση της άδειας δόμησης είτε μετά από την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας.

Προσθέτει δε ότι η Πολιτεία προωθεί τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού μόνο προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών για τους πολίτες.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την 28η Ιουλίου του 2011 και παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί νομιμοποίηση νέων αυθαιρέτων.

econews

Σχόλια