Η Αφρική κυρίαρχος “εξαγωγέας” ρύπων έως το 2030

0
15

Η Αφρική θα συμβάλει κατά 55% στα σωματίδια ρύπανσης παγκοσμίως έως το 2030, έδειξε μια πρόσφατη μελέτη.

Μια σημαντική αύξηση των εκπομπών ρύπων από την Αφρική -προς όλο τον κόσμο- αναμένεται να συμβεί μέχρι το 2030 εάν δεν εφαρμοστούν οι απαραίτητοι κανονισμοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο λόγος που τα σωματίδια ρύπων απελευθερώνονται σε τέτοια βαθμό, είναι επειδή στην Αφρική γίνεται ανεξέλεγκτα καύση βενζίνης και ντίζελ για τα αυτοκίνητα και τις μηχανές, όπως και καίγεται άνθρακας, ξύλα, κάρβουνο και ζωικά απόβλητα για σκοπούς θέρμανσης και τη μαγειρική.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Αφρική ενδέχεται μέχρι το 2100 να αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ο αστικός της πληθυσμός θα μπορούσε να διπλασιαστεί στην περίοδο 2000 με 2030, ακολουθώντας την ταχεία ανάπτυξη στους τομείς της εξόρυξης, του πετρελαίου και της βιομηχανίας γενικώς.

» Στην δυτική και ανατολική Αφρική, η κίνηση με βιοκαύσιμα θα ήταν ο πιό αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εγχώριες εκπομπές ρύπων, για να μην αναφέρουμε τη μείωση της χρήσης δίτροχων οχημάτων”, ισχυρίζονται οι συντάκτες της μελέτης και συμπληρώνουν ότι “Στην Νότιο Αφρική η κίνηση με άνθρακα θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειωθούν οι ρύποι από εργοστάσια και ενεργειακούς σταθμούς.”

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια ρύπων μπορούν να προκαλέσουν άσθμα και αλλεργίες, όπως και αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το 2005, το παγκόσμιο μερίδιο της ηπείρου σε αυτούς τους ατμοσφαιρικούς ρύπους κυμαινόταν από το 5% για το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου έως το 20% για τον οργανικό άνθρακα.

Τέλος, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που προκαλεί η εισπνοή μικροσκοπικών σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

econews

 

Σχόλια