Υδροηλεκτρικά: κατά της εκχώρησης των «Πουρνάρι Ι και ΙΙ» στη «μικρή ΔΕΗ» η Περιφέρεια Ηπείρου

0
13

Την αντίθεσή της σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία προβλέπεται η εκχώρηση των υδροηλεκτρικών έργων «Πουρνάρι Ι και ΙΙ», ανέπτυξε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, σε σύσκεψη που οργανώθηκε στο Πουρνάρι, με τη συμμετοχή εργαζομένων και τοπικών φορέων.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε, ότι η περιφέρεια προβάλει αντιρρήσεις στην πώληση ή την πιθανή παραχώρηση παραγωγικών μονάδων, όπως το Πουρνάρι I και II, διερωτώμενος μάλιστα, ποια ήταν τα οικονομοτεχνικά κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέχθηκαν προς πώληση τα συγκεκριμένα υδροηλεκτρικά έργα.

Η περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, όπως τόνισε ο κ. Ψαθάς, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και για σειρά πρακτικών ζητημάτων, που αφορούν στα δύο υδροηλεκτρικά έργα του Πουρναρίου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος των δύο φραγμάτων στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στην άρδευσή της πεδινής περιοχής Άρτας είναι μεγάλης σημασίας, ρόλος που καθίσταται αβέβαιος σε περίπτωση εμπλοκής ιδιωτών.

Ένα άλλο σημείο, το οποίο επισημαίνει η περιφερειακή Αρχή, είναι το γεγονός, ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει προχωρήσει η προβλεπόμενη οριοθέτηση – διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, ενώ δεν έχουν εκτελεστεί από τη ΔΕΗ, ούτε τα αναπτυξιακά έργα που είχαν προβλεφθεί ως ανταποδοτικά οφέλη για την κατασκευή των φραγμάτων, τη στιγμή μάλιστα που οι περιβαλλοντικοί όροι λήγουν στο τέλος του 2014.

Να σημειωθεί, ότι σε έγγραφο του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη προς το ΥΠΕΚΑ, επισημαίνεται, ότι ο χρόνος διαβούλευσης για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι επαρκής.

Ο κ. Καχριμάνης ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει σε διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της Άρτας και γενικότερα της Ηπείρου, προκειμένου οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι βιώσιμες, να έχουν τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας.

Σχόλια