Στο περιθώριο τα μικρά κράτη για τα "πράσινα" κονδύλια του ΟΗΕ

0
12

Τα μικρά νησιώτικα έθνη του Ειρηνικού, που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, χάνουν τη “μάχη” για τα κονδύλια των Ηνωμένων Εθνών από τα μεγάλα κράτη.

“Μας υπόσχονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις, αλλά τα κριτήρια για να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα είναι πολύ περίπλοκα και δεν τα καταφέρνουμε”, δήλωσε στο Reuters ο Ελισάλα Πίτα, υπουργός γεωργίας του μικρού κράτους Κιριμπάτι, στο πλαίσιο μιας συνάντησης στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, όπου οι εκπρόσωποι αναπτυσσόμενων χωρών και μικρών νησιωτικών κρατών, συζήτησαν πώς να εξασφαλιστούν μελλοντικά οι προμήθειες τροφίμων, εν μέσω της κλιματικής αλλαγής.

Το νησί Κιριμπάτι βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό, σε υψόμετρο 2 μέτρων μόνο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελεί μια από τις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες στην άνοδο των υδάτων και άλλων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πίτα, τα περισσότερα νησιώτικα κράτη του Ειρηνικού λαμβάνουν κονδύλια από τα πλουσιότερα έθνη ή από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης, όπως η διάβρωση των ακτών και η αλάτωση εδαφών.

Όμως, η βοήθεια από τα κονδύλια του ΟΗΕ, όπως η χορήγηση στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, για αυτά τα κράτη δεν είναι προσβάσιμη. «Μπορούμε να μιλάμε όλη μέρα για τις κλιματικές επιπτώσεις, αλλά τι να κάνουμε χωρίς οικονομική στήριξη;» αναρωτήθηκε ο Πίτα.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συναντήθηκαν στη Βόννη για να συζητήσουν μια νέα διεθνή συνθήκη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τις φτωχές χώρες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε επόμενη συνάντηση στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά το παράδειγμα της Βόννης δείχνει να υπάρχουν σημαντικές αντιπαραθέσεις στα διαδικαστικά ζητήματα, που εμποδίζουν την πρόοδο.

econews

 

Σχόλια