«Έξυπνα» παράθυρα αλλάζουν χρώμα και εξοικονομούν ενέργεια

0
773

Το κόστος ψύξης και θέρμανσης αντιστοιχεί στο 56% του συνολικού ενεργειακού κόστους του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μακράν έξοδο, αλλά και το σημαντικότερο πεδίο από το οποίο μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις κόστους και ενέργειας.

Μια από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις είναι τα έξυπνα τζάμια.

Τα έξυπνα τζάμια -αποκαλούμενα επίσης και ως ηλεκτροχημικά παράθυρα– μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος ψύξης και θέρμανσης καθώς μπορούν να εμποδίσουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία σε ποσοστό ως 98%.

Κατά τους θερινούς μήνες, τα έξυπνα παράθυρα παρέχουν 70% περισσότερη εξοικονόμηση από τα διπλά τζάμια. Τους χειμερινούς μήνες βελτιώνουν την αποδοτικότητα κατά 45%.

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, η τοποθέτηση “έξυπνων” παραθύρων σε κατοικίες και άλλα κτήρια μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος 25% κατά μέσο όρο.

Επιπλέον εξοικονόμηση, προέρχεται από τις λύσεις αυτοματισμού που συνοδεύουν αυτή την τεχνολογία, όπως τα κλιματιστικά. Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές, το έξυπνο παράθυρο αποκτά σκούρο χρώμα για να μειώσει την ποσότητα του εισερχόμενου φωτός. Αυτό μειώνει επίσης τη θερμότητα που δέχεται το κλιματιστικό και κατά συνέπεια την ενέργεια που καταναλώνει για να διατηρήσει το χώρο δροσερό.

Αντίθετα, κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, το έξυπνο παράθυρο γίνεται ανοιχτόχρωμο για να εκμεταλλευτεί τη μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία.

Τα περισσότερα έξυπνα παράθυρα διαμορφώνουν διάφορες αποχρώσεις για να μεγιστοποιήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τον βέλτιστο φυσικό φωτισμό.

—Πώς λειτουργούν

Τα έξυπνα παράθυρα για να λειτουργήσουν χρειάζονται ενέργεια. Είναι εξοπλισμένα με έναν λεπτό αγωγό ιόντων και ένα στρώμα ηλεκτροδίων. Όταν η επίστρωση ιόντων ενεργοποιείται από ένα ηλεκτρικό ρεύμα, τα ιόντα μετατοπίζονται στο στρώμα ηλεκτροδίων αλλάζοντας την απόχρωση του γυαλιού.

Παρόλα αυτά η κατανάλωση ενέργειας είναι αμελητέα όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμης Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL-National Renewable Energy Laboratory): η κατανάλωση ενέργειας από 100 έξυπνα παράθυρα ισοδυναμεί με αυτή ενός λαμπτήρα 75 Βατ.

Η εταιρεία ερευνών Pike Research υπολογίζει ότι η αγορά των έξυπνων παραθύρων θα διαμορφωθεί στα 700 εκατ. δολάρια ως το 2020. Παρότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατοικίες και αυτοκίνητα, είναι τα εμπορικά κτήρια που θα την εκμεταλλευτούν επί το πλείστον.

Στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, τα παλαιά, ενεργοβόρα κτήρια αντιστοιχούν σε τεράστιο ποσοστό της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης που φτάνει το 40%.

Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 20% με τη χρήση τεχνολογιών όπως το έξυπνο παράθυρο θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

econews

Σχόλια