Μετωπική ΔΕΗ-WWF για Πτολεμαΐδα 5: «εσκεμμένη απόκρυψη» και συλλογή υπογραφών

1
263

Ανακοίνωση κατά του WWF Ελλάς με αφορμή τη στάση που έχει υιοθετήσει η ΜΚΟ πάνω στη σχεδιαζόμενη κατασκευή της λιγντικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 εξέδωσε η ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση κάνει λόγο για «συνειδητή προσπάθεια αποδόμησης μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που θα  γίνει στη χώρα» και χαρακτηρίζει την Πτολεμαΐδα 5 ως  «το μεγαλύτερο έργο υποδομής,συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, που ενισχύει την εθνική οικονομία».

Η ΔΕΗ κάνει ειδική μνεία στα τεχνολογικά πλεονεκτήματα, που, όπως υποστηρίζει συνοδεύουν το έργο, αλλά και στη συμβολή του στην αύξηση της απασχόλησης.

Μάλιστα η Επιχείρηση κάνει λόγο για «εσκεμμένη απόκρυψη» των περιβαλλοντικών επιδόσεων της νέας μονάδας από το τοπικό γραφείο του WWF και αναφέρεται σε «αδιευκρίνιστα κίνητρα».

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η ΔΕΗ:

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται συστηματικά  μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς της WWF για την αποδόμηση μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που θα  γίνει στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Αυτή της νέας Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ)  Πτολεμαΐδας.

Η αλήθεια για την νέα λιγνιτική μονάδα V στην Πτολεμαΐδα είναι ότι αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής,συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, που ενισχύει την εθνική οικονομία και κυρίως την ελληνική περιφέρεια που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη ανεργία, δημιουργώντας υπεραξίες για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ)  Πτολεμαΐδας θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.

Αυτό που αποκρύπτουν εσκεμμένα οι συγγραφείς των ανακοινώσεων του τοπικού γραφείου της WWF είναι ότι οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθίστανται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, αφού θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών (κατά 40%)εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.

Η νέα Μονάδα V αναβαθμίζει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.

Η Μονάδα Πτολεμαΐδα V θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της Ανάπτυξης και Απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα.  Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους.

Συγκεκριμένα, η κατασκευή της νέα μονάδας Πτολεμαΐδα V είναι στρατηγικής σημασίας έργο για τη μελλοντική βιωσιμότητα και ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, καθώς:

*Διασφαλίζεται η αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους

*Αντικαθίστανται πεπαλαιωμένες μονάδες με μια νέα σύγχρονη, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.

*Η νέα μονάδα θα είναι μονάδα βάσης, με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, διασφαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή.

Θετική εξέλιξη για την υλοποίηση του εθνικού αυτού έργου αποτελεί το γεγονός πως ο Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes έχει εγκρίνει  την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ ύψους 739 εκατ. ευρώ περίπου για τη χρηματοδότηση του έργου.

Συνεπώς πέραν των εσφαλμένων στοιχείων και της παραπληροφόρησης από το τοπικό γραφείο της WWF που είναι εμφανή, μένουν αδιευκρίνιστα τα κίνητρα της  συστηματικής και προφανώς ανυπόστατης επίθεσης που δέχεται η ΔΕΗ για την κατασκευή της Μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, από την εν λόγω οργάνωση».

—Συλλέγει υπογραφές για Πτολεμαΐδα 5 το WWF

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ έρχεται δύο ημέρες μετά από εκείνη του WWF Ελλάς το οποίο ξεκινάει διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία, όπως επισημαίνει η ΜΚΟ, έχει ως βασικό χρηματοδότη τη γερμανική τράπεζα KfW.

««Πτολεμαΐδα 5»… ή αλλιώς εκεί όπου η λογική, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, οι κερδοφόρες επενδύσεις, η δημόσια υγεία και το όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη πάνε περίπατο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη νέα λιγνιτική μονάδα, την οποία σχεδιάζουν ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ. Το σχέδιο αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση από τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο KfW. Όμως, η KfW στη Γερμανία και στις περισσότερες χώρες του κόσμου χρηματοδοτεί επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Γιατί στην Ελλάδα αγνοεί τα περιβαλλοντικά κριτήρια που έχει η ίδια θέσει;» αναφέρει το WWF.

To WWF χαρακτηρίζει την «Πτολεμαΐδα 5», ως «βρώμικο γίγαντα ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Μέσα από τις υπογραφές που θα παραδοθούν στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και στο Διοικητικό Συμβούλιο της KfW, η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί τους πολίτες να:

Ζητήσουν από την ελληνική Κυβέρνηση:

*να ακυρώσει τα σχέδιά της για την Πτολεμαΐδα 5, και
*να σχεδιάσει ένα καθαρό και ενεργειακά ασφαλές όραμα για τη χώρα.

Ζητήσουν από την KfW:

*να ακυρώσει τα σχέδια χρηματοδότησης της Πτολεμαΐδας 5, και

*να στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον παγκοσμίως από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια.

«Φέτος, η Ώρα της Γης επιστρέφει στις ρίζες της και καλεί τους πολίτες ανά την Ελλάδα και τον κόσμο να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε ένα καταστροφικό έργο. Ένα έργο που αγνοεί την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προστασίας της δημόσιας υγείας και βιώσιμων επενδύσεων σε μια Ελλάδα δοκιμαζόμενη από την κρίση. Η ίδια η KfW αποτελεί αυτή τη στιγμή τη βασική χρηματοδοτική ελπίδα για την «Πτολεμαΐδα 5». Με την υπογραφή μας της υπενθυμίζουμε απλά τις δικές της αξίες και ζητάμε να στηρίξει βιώσιμες κι όχι βρώμικες επενδύσεις στη χώρα μας. Μια κατεύθυνση άλλωστε που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και για την Κυβέρνηση», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Γιατί όμως το WWF Ελλάς στρέφει τα βέλη του κατά της συγκεκριμένης «επένδυσης», στην παρούσα μάλιστα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα; Όπως αναφέρει η ΜΚΟ:

*Η επένδυση στην Πτολεμαΐδα 5 έχει αποδειχθεί οικονομικά ασύμφορη. Σύμφωνα με σχετική οικονομετρική μελέτη του WWF Ελλάς, η σχεδιαζόμενη μονάδα ενδέχεται να εμφανίσει και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ.

*Η δημόσια υγεία απειλείται. Ενδεικτικά, τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.

*Η ίδια η KfW χρηματοδοτεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% μια επένδυση που δεν πληροί τα δικά της (!) κριτήρια. Ενώ εντός Γερμανίας χρηματοδοτεί φιλόδοξα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, στην Ελλάδα επενδύει σε μία μονάδα που δεν εμφανίζει τον απαιτούμενο βαθμό αποδοτικότητας και δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η ίδια η τράπεζα.

*Υπάρχει κι άλλος δρόμος που μας εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη και υγιέστερη κοινωνία. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πλήθος διεθνών οργανισμών έχουν ήδη δείξει τον δρόμο και αποσύρονται σταδιακά από ασύμφορα και «βρώμικα» έργα άνθρακα. Η KfW γιατί επιλέγει στη συγκεκριμένη περίπτωση να αυτοαναιρεθεί;».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αμφιβάλλω κατα το πόσο μπορεί ενα εργοστάσιο 660 MW βασικού φορτίου να αντικατασταθεί από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας σε υδροηλεκτρικο. Αναμφισβήτητα η καύση λιγνίτη εμπεριέχει περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους αλλα η φθηνή πρώτη ύλη σε συνδυασμό με την ασφάλεια παροχής ενέργειας την καθιστά απαραίτητη. Μια αλλη λύση θα ήταν η επέμβαση στο ενεργειακό μίγμα της συμπαραγωγής αντικαθιστώντας μέρος του λιγνίτη με βιομάζα η φυσικό αέριο αλλα η τιμή του θα ήταν αποτρεπτικά υψηλή. Αν επενδύσουμε σε ΑΠΕ συμπεριλαμβάνοντας υδροηλεκτρική ενέργεια ίσως στο τέλος ζωής του εργοστασίου να αποτρέψουμε την ανανέωση της μονάδας σε 20 χρόνια.

Comments are closed.