Τρισδιάστατη εκτύπωση αποκαθιστά παραμορφωμένο πρόσωπο

0
47

Το παραμορφωμένο πρόσωπο ενός τραυματισμένου μοτοσυκλετιστή κατάφεραν να αποκαταστήσουν Βρετανοί γιατροί με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3d-printing).

Όπως μεταδίδει το BBC η επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο Μόριστον του Σουάνσι της Ουαλίας από χειρουργική μονάδα με επικεφαλής τον γναθοπροσωποχειρουργό Άντριαν Σούγκαρ. Ασθενής ήταν ο  29χρονος Στέφεν Πάουερ από το Κάρντιφ.

Ο 29χρονος είχε υποστεί σοβαρά πολλαπλά τραύματα στα μάγουλά του, το σαγόνι, τη μύτη και το κρανίο του σε τροχαίο ατύχημα το 2012 και είναι από τους πρώτους ασθενείς παγκοσμίως που υποβάλλεται σε παρόμοια επέμβαση.

Οι γιατροί έσπασαν εκ νέου τα οστά του προσώπου του και εκτύπωσαν ένα συμμετρικό τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου του. Στη συνέχεια εκτύπωσαν τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη σύνδεση των οστών, καθώς και τα αναγκαία εμφυτεύματα από τιτάνιο.

Η διαδικασία διήρκεσε οκτώ ώρες στο χειρουργείο και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ερευνών του Κέντρου Εφαρμοσμένων Αναπλαστικών Τεχνολογιών στη Χειρουργική της Ουαλίας, το οποίο αποτελεί καρπό της  συνεργασίας μεταξύ της Μονάδας Γναθοπροσωποχειρουργικής του νοσοκομείου Μόριστον του Σουάνσι και του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Στόχος είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), εφόσον μειωθεί το κόστος εφαρμογής της.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής χειρουργός Άντριαν Σούγκαρ, «χάρη στην εκτύπωση, τα αποτελέσματα ήσαν ασύγκριτα με οτιδήποτε είχε γίνει στο παρελθόν. Η εκτύπωση μας επιτρέπει να είμαστε πολύ πιο ακριβείς και όχι να μαντεύουμε όπως παλιά».

econews

Σχόλια