Βρέθηκε άστρο ένα εκατομμύριο φορές πιο λαμπερό από τον Ήλιο!

0
27

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα άστρο – γίγαντα, 1.300 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο.

Ο λόγος για το μεγαλύτερο κίτρινο αστέρι που έχει ποτέ ανακαλυφθεί και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα άστρα γενικώς. Συνήθως τα πιο μεγάλα άστρα έχουν κόκκινο χρώμα και φθάνουν να έχουν διάμετρο 1.000 έως 1.500 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Είναι έκπληξη ότι η διάμετρος ενός κίτρινου γίγαντα ξεπερνάει 400 έως 700 φορές τη διάμετρο του Ήλιου.

Το άστρο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κενταύρου, σε απόσταση περίπου 12.000 ετών φωτός από τη Γη και είναι τόσο μεγάλο, που είναι εφικτό να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι.

Ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο Ολιβιέ Σεζνό του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Νίκαια που μελετήσουν το τεράστιο άστρο HR 5171 A, παρατήρησαν ότι έχει ένα μικρότερο και ελαφρώς πιο θερμό άστρο- συνοδό, που διαγράφει μια πολύ κοντινή τροχιά γύρω του κάθε 1.300 γήινα χρόνια.

Το “νέο” αστέρι, που ήδη είναι κατά 50% μεγαλύτερο από έναν διάσημο γίγαντα, το ερυθρό άστρο Μπελτεγκέζ, γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο κατά τα τελευταία 40 χρόνια. Όσο μεγαλώνει, τόσο πέφτει η θερμοκρασία του, η οποία σήμερα είναι περίπου 5.000 βαθμοί Κελσίου στην επιφάνειά του.

Οι κίτρινοι γίγαντες αποτελούν μια πολύ σπάνια κατηγορία άστρων και μέχρι σήμερα μόνο δέκα περίπου έχουν εντοπιστεί στον γαλαξία στον οποίο βρίσκεται και η Γη, με πιο γνωστή περίπτωση το άστρο R της Κασσιόπειας.

econews

Σχόλια