Σημαντική καινοτομία στον χώρο της αιολικής ενέργειας

0
93

H General Electric βρήκε τη λύση για την ευκολότερη τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο “Πύργος Χωροδικτυώματος”είναι ένας νέος τρόπος τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε χωροδικτύωμα, που αποτελείται από ένα στιβαρό συρματόπλεγμα τυλιγμένο με υαλοβάμβακα ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αυτό το υλικό μπορεί να τοποθετηθεί επί τόπου, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους συμβατικούς πύργους ανεμογεννητριών από χάλυβα. Η μεταφορά γίνεται πιο εύκολα και έτσι πρακτικά επιτρέπεται η εγκατάσταση ψηλότερων πύργων σε σημεία, όπου δεν μπορούν να φθάσουν τα μακρύτερα φορτηγά μεταφοράς των συμβατικών πύργων.

Η κατασκευή “ισορροπεί” πάνω σε πέντε πόδια και έχει μεγαλύτερη διάμετρο από τους κλασικούς πύργους ανεμογεννητριών. Γι” αυτόν τον λόγο είναι σταθερή και επιτρέπει το ύψος της να ξεπερνά τα 135 μέτρα, καθιστώντας την ιδιαίτερα αποδοτική σε τοποθεσίες με ισχυρούς ανέμους.

Στη General Electric ευελπιστούν ότι η νέα τεχνολογία που παρουσίασαν θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και θα ανοίξει το δρόμο για πύργους με ύψος άνω των 150 μέτρων στην Ευρώπη.

Ένα πρωτότυπο του “Πύργου Χωροδικτυώματος”, ύψους 97 μέτρων και με ανεμογεννήτρια 2,75MW, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία στην Καλιφόρνια, ενώ παράλληλα η GE ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνιών με τέσσερις χώρες για ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 213MW.

econews

Σχόλια