Ενέργεια 100% από ΑΠΕ στις ΗΠΑ το 2050 – The Solutions Project

0
7

Η μέγιστη δυνατή ανάπτυξη και διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -αιολικών, φωτοβολταϊκών, υδροηλεκτρικών και γεωθερμίας- με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής αποτελεί πάγια θέση του econews.

Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι αδιαμφισβήτητα.

Η μετάβαση σε ένα εξολοκλήρου “πράσινο” ενεργειακό μέλλον μπορεί δυνητικά να εξαλείψει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη ρύπανση των υδάτινων πόρων με άμεσο θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να συμβάλλει στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, που είναι ήδη αισθητή υπό μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη.

Οι αντίπαλοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στέκονται στο υψηλότερο -ονομαστικά μόνο διότι δεν περιλαμβάνει τις “κρυφές” ή έμμεσες επιβαρύνσεις- κόστος ηλεκτροπαραγωγής σε σύγκριση με τις συμβατικές πηγές και ιδίως τον άνθρακα, στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και στην ικανότητα των ΑΠΕ να καλύψουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών.

Ωστόσο, η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων δεν θα βασιστεί σε μία μόνο τεχνολογία, αλλά θα συμπεριλάβει ένα διαφοροποιημένο “χαρτοφυλάκιο” ΑΠΕ.

—The Solutions Project

Το 2011, ένας επιστήμονας, ένας τραπεζίτης, ένας ηθοποιός και ένας σκηνοθέτης συναντήθηκαν για να σκεφτούν από κοινού πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η μετάβαση σε ένα 100% καθαρό ενεργειακό μέλλον.

Όχι, δεν πρόκειται για ανέκδοτο: το πρόγραμμα με την ονομασία “The Solutions Project” είναι πραγματικότητα και παρουσιάζει οδικούς χάρτες της μετάβασης ανά Πολιτεία.

Εστιάζοντας σε έναν συνδυασμό επιστημονικών, επιχειρηματικών, οικονομικών και πολιτισμικών δεδομένων, το “The Solutions Project” φιλοδοξεί να προωθήσει τη μετάβαση των ΗΠΑ σε ένα 100% πράσινο ενεργειακό μέλλον.

“Στόχος των σχεδίων είναι να παράσχουν σε φορείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών και στην κοινή γνώμη ένα τεχνικά και οικονομικά υλοποιήσιμο πρόγραμμα προς μια βιώσιμη, ασφαλή και αξιόπιστη ενεργειακή υποδομή που θα ελαχιστοποιεί τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τους υγειονομικούς κινδύνους που ενσκήπτουν από τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους ως συνέπεια της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής.

«Σε περίπτωση που υλοποιηθούν, τα σχέδια θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια, σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους, σε προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και σε δημιουργία θέσεων εργασίας” αναφέρεται στην ιστοσελίδα του The Solutions Project.

Το στοιχείο που κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα να ξεχωρίζει είναι ότι δεν βασίζεται σε οριζόντιες λύσεις, αλλά αναλύει τα δεδομένα ανά διοικητική μονάδα -ανά Πολιτεία στην περίπτωση των ΗΠΑ και αναφέρει συγκεκριμένα πράγματα για κάθε μία: το ενεργειακό μείγμα ως το 2050, τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τη μετάβαση, τα οικονομικά και υγειονομικά οφέλη και την προβλεπόμενη εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους που θα προκύψει.

Στην ιστοσελίδα του Solutions Project οι χρήστες εισέρχονται σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, όπου μπορούν να επιλέξουν την Πολιτεία που τους ενδιαφέρει και να μελετήσουν το προτεινόμενο ενεργειακό σχέδιο, το οποίο μπορεί να διαφέρει σημαντικά ακόμα και ανά τοποθεσία.

Για παράδειγμα στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια το 55% του προτεινόμενου καθαρού ενεργειακού μείγματος αποτελείται από ηλιακές τεχνολογίες (40% φωτοβολταϊκά και 15% ηλιοθερμικά). Στο Άινταχο, το 60% της παραγόμενης ενέργειας θα προέρχεται από υδροηλεκτρικά και χερσαία αιολικά, ενώ στη Μασσαχουσσέτη τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα μπορούν να καλύψουν το 55% της ζήτησης.

“Ο νέος οδικός χάρτης έχει σχεδιαστεί με στόχο κάθε μια Πολιτεία να κάνει το πρώτο βήμα προς ένα αειφόρο μέλλον. Παρέχει όλες τις βασικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών πάνελ που θα χρειαστούν για την ηλεκτροδότηση κάθε Πολιτείας, την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναμενόμενη μείωση ποσοστών θνησιμότητας και εκπομπών ρύπων”, αναφέρει ο Μαρκ Τζέικομπσον, συνιδρυτής του πρότζεκτ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Εξυπακούεται ότι ο οδικός χάρτης ούτε στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ αποτελεί ούτε απαντήσεις για τις πηγές χρηματοδότησης και την ακριβή εγκατάσταση κάθε έργου παρέχει.

Αντίθετα, το Solutions Project αναδεικνύει τις δυνατότητες της μετάβασης εστιάζοντας σε πραγματικές λύσεις με πραγματικό οικονομικό περιεχόμενο και αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές, τις τοπικές κοινωνίες και τις Πολιτείες.

econews

Σχόλια