Φωτοβολταϊκά: οι συνέπειες της άρσης αναστολής αδειοδότησης και οι διαφορετικές αντιδράσεις

0
57

Εξαιρετικά θετική θεωρεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών την πρωτοβουλία του υφυπουργού ΠΕ.Κ.Α., Α. Παπαγεωργίου (που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση), να άρει την αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών έργων, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2012.

Η αναστολή αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε μαρασμό την αγορά και σε απώλεια άνω του 75% των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Με την αδειοδότηση νέων έργων και τη συνέχιση της αδειοδοτικής διαδικασίας για μη ώριμα έργα, δημιουργείται προσδοκία για μια μελλοντική επανεκκίνηση της αγοράς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τα νέα έργα φωτοβολταϊκών θα αποζημιώνονται με εξαιρετικά χαμηλές τιμές (τις χαμηλότερες από όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και το φυσικό αέριο) και δεν θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών χαιρετίζει, επίσης, την πρωτοβουλία του Υ.ΠΕ.Κ.Α. να καταθέσει, τελικώς, τις προτάσεις του για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, λήγοντας μια μακρά περίοδο αναμονής, εικασιών και «διαρροών», που κάθε άλλο παρά συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων και την εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης.

—«Κατά» ο ΣΠΕΦ

Ο ΣΠΕΦ από την πλευρά του εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του με την άρση της αναστολής αδειοδοτήσεων και συμβολαιοποιήσεων με τους διαχειριστές νέων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Όπως αναφέρει ο ΣΠΕΦ «ο εθνικός στόχος του 2020 έχει υπερκαλυφθεί και νέος ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός δεν υφίσταται» και χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ως αποσπασματική.

«Το πλαφόν νέας Φ/Β ισχύος του άρθρου 6 σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιοριστεί στα 50 – 100 MW ανά έτος έως ότου φανεί ότι σταθεροποιείται η κατάσταση» αναφέρει ο ΣΠΕΦ.

—Τι σημαίνει η άρση αναστολής αδειοδότησης

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη δυνατότητα εισαγωγής 200 MW από φωτοβολταϊκά με το σύστημα εγγυημένων τιμών στο δίκτυο κάθε χρόνο. Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για διαγωνισμούς μέσω των οποίων θα επιλέγονται αυτά τα 200 MW.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η άρση της αναστολής αδειοδότησης σε συνδυασμό με τις αρκετά μειωμένες εγγυημένες τιμές -και άρα αποδόσεις- θα δημιουργήσει κύμα αγοραπωλησίας αδειών από μικρούς επενδυτές προς μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα που θα μπορέσουν να επωφεληθούν χάρη στην πρόσβαση που έχουν σε φθηνότερη χρηματοδότηση και στις οικονομίες κλίμακος που επιτυγχάνουν.

econews

Σχόλια