Αλτσχάιμερ: αιματολογική εξέταση ακρίβειας 90% το δείχνει τρία χρόνια πριν εμφανιστεί (video)

0
693

Ερευνητική ομάδα των αμερικανικών πανεπιστημίων Τζόρτζταουν, Ρότσεστερ και Καλιφόρνια ανέπτυξαν μια αιματολογική εξέταση που προβλέπει με ακρίβεια 90% εάν ένα άτομο θα πληγεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη ηπιότερη μορφή άνοιας εντός τριών ετών.

Το τεστ μετρά δέκα μεταβολίτες (φωσφολιπίδια) στο αίμα, το επίπεδο των οποίων είναι χαμηλότερο στα άτομα που πρόκειται να εμφανίσουν άνοια και αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπειών για την άνοια.

Η νόσος Αλσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου από την οποία υποφέρουν 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το νούμερο αναμένεται να εκτοξευθεί στα 115 εκατομμύρια ως το τέλος του αιώνα που διανύουμε.

Το Alzheimer είναι συνήθως θανατηφόρο με το προσδόκιμο ζωής να ανέρχεται σε μόλις επτά χρόνια μετά τη διάγνωση.
Η διάγνωση είναι συνήθως έμμεση και βασίζεται στη συμπτωματολογία αφού αποκλειστούν άλλες μορφές άνοιας.

Ορισμένες διαγνωστικές μέθοδοι που αποκαλύπτουν πρόωρα σημάδια του Αλτσχάιμερ βασίζονται στην εξέταση εγκεφαλικού ιστού ή εγκεφαλονωτιαίου υγρού και δεν μπορούν να τύχουν ευρείας εφαρμογής.

Αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται αποτελεσματικές θεραπείες,ούτε καν για την επιβράδυνση της νευροεκφυλιστικής νόσου. Μια πιθανή αιτία για αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ και ότι οι θεραπείες ξεκινούν όταν πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Η νόσος αποδίδεται στη συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, όπως το β-αμυλοειδές, και στη δημιουργία «πλακών» που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, τους νευρώνες, τουλάχιστον μία δεκαετία πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, όπως είναι η σταδιακή απώλεια της μνήμης.

—Το τεστ

Στο πλαίσιο των δοκιμών, η αιματολογική εξέταση έγινε σε 525 υγιή άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, που έδιναν δείγματα αίματος κατά τακτά χρονικά διαστήματα επί μία πενταετία.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου 74 άνθρωποι διαγνώστηκαν με ήπια άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Η συγκριτική ανάλυση των δειγμάτων αίματος, ξεχώρισε τους δέκα βιοδείκτες (λιπίδια) που αποκαλύπτουν πρόωρα την έναρξη της βλάβης στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι εν λόγω μεταβολίτες παίζουν κομβικό ρόλο στη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών γύρω από τους νευρώνες.

Το τεστ διενεργήθηκε και σε δεύτερη ομάδα με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ωστόσο τίθεται το ηθικό δίλημμα του κατά πόσο ένας άνθρωπος που πρόκειται να ασθενήσει πρέπει να το γνωρίζει πόσω μάλλον όταν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

Δείτε το video για την έρευνα:

econews

Σχόλια