Μυστηριώδη νέα αέρια του θερμοκηπίου απειλούν το όζον

0
13

Τέσσερα άγνωστα έως τώρα αέρια, τα οποία συμβάλλουν στην καταστροφή του όζοντος, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Τα επικίνδυνα για το στρώμα του όζοντος αέρια, που πιθανόν προέρχονται από χημικές βιομηχανίες, βρήκαν μέσω της μελέτης τους, οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Johannes Laube από τη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου East Anglia.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τρεις χλωροφθοράνθρακες και έναν υδροχλωροφθοράνθρακα. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η πηγή τους είναι κάποιες χημικές βιομηχανίες στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η παραγωγή τους παραβαίνει τη διεθνή περιβαλλοντική νομοθεσία. Οι επιστήμονες, πάντως, ισχυρίζονται ότι αυτά τα αέρια δεν υπήρχαν στην ατμόσφαιρα καθόλου έως τη δεκαετία του ’60, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι είναι ανθρωπογενή.

Πάνω από 74.000 τόνοι αυτών των τεσσάρων νέων αερίων (CFC-112, CFC-112a, CFC-113a, HCFC-133a) εκτιμάται ότι έχουν απελευθερωθεί μέχρι σήμερα, με το πιο ανησυχητικό να είναι το CFC-113a, που αυξάνεται με τον πιο ταχύ ρυθμό.

Η ανακάλυψη έγινε, όταν οι ερευνητές συνέκριναν σημερινά δείγματα αέρα με αέρα που είχε παγιδευτεί στους πολικούς πάγους, ενώ παράλληλα έκαναν συγκρίσεις δειγμάτων αέρα μεταξύ 1978 και 2012 στην απομονωμένη Τασμανία, που δεν έχει ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι χλωροφθοράνθρακες είναι χημικές αέριες ουσίες που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος πάνω από τις πολικές περιοχές, προκαλώντας την “τρύπα του όζοντος” κυρίως πάνω από την Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ανακάλυψη των τεσσάρων νέων αερίων είναι πολύ ανησυχητική, καθώς συμβάλουν στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Οι πιθανές πηγές προέλευσής τους είναι η χρήση χημικών ουσιών για την παραγωγή εντομοκτόνων και η χρήση διαλυτικών ουσιών για τον καθαρισμό εξαρτημάτων από τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών.

Το στρώμα του όζοντος, που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, 15 έως 30 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, παίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία από τις επικίνδυνες για την υγεία υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες, οι οποίες προκαλούν καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια στους ανθρώπους, καθώς και προβλήματα αναπαραγωγής στα ζώα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα τέσσερα νέα αέρια πιθανότατα λειτουργούν και ως “αέρια του θερμοκηπίου” που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.

econews

Σχόλια