Χιλιάδες καρχαρίες “τυχαία θύματα” ψαράδων κάθε ώρα

0
25

Περίπου 11.000 καρχαρίες σκοτώνονται κάθε ώρα παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν από επιθέσεις καρχαρία υπολογίζεται να είναι 5 το χρόνο.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται ετησίως από ανθρώπινο χέρι. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι ακόμη σχετικά χαμηλοί, δεδομένου ότι η εκτίμηση βασίζεται μόνο στα αριθμητικά στοιχεία δηλωμένων αλιευμάτων.

Η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού αριθμού καρχαριών που σκοτώνονται. Αρκετές φορές ο καρχαρίας είναι ο στόχος, αλλά συχνά γίνεται και “τυχαίο θύμα” σε περιπτώσεις αλιείας άλλων ειδών ψαριού. Τέτοια “λάθη” συμβαίνουν όταν το ψάρεμα γίνεται με παραγάδι και οι ψαράδες εξαπλώνουν 2.000 δολωμένα αγκίστρια σε ένα μήκος εκατοντάδων μέτρων. Αυτός ο τρόπος συνήθως χρησιμοποιείται για να αλιευθούν ο τόνος και το σκουμπρί, ενώ οι καρχαρίες που συχνά πιάνονται στα δίχτυα “τυχαία”κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, σκοτώνονται ή τραυματίζονται και στη συνέχεια πετιούνται στη θάλασσα.

Υπάρχουν και άλλα είδη ψαριών που αποτελούν πιο συνηθισμένους στόχους από τους καρχαρίες, αλλά δεν αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή της εξαφάνισης. Ένας λόγος είναι επειδή οι καρχαρίες συνήθως αναπαράγονται μόνο μία φορά το χρόνο και κυοφορούν 10 έως 40 νεογνά ανά κύηση. Η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την μακρά περίοδο της κύησης και περιορισμένο αριθμό των μωρών καρχαριών που γεννιούνται, έχουν εντάξει πολλά είδη καρχαριών στη λίστα ζώων απειλούμενων με εξαφάνιση.

econews

Σχόλια