Η Διεθνής Greenpeace ζητάει την επιστροφή του Arctic Sunrise από τη Ρωσία

0
6

Η Διεθνής Greenpeace κατέθεσε επίσημο αίτημα στην Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ζητώντας την απελευθέρωση και επιστροφή του πλοίου της, Arctic Sunrise, το οποίο εδώ και 5 μήνες βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μούρμανσκ, χωρίς όμως να μπορεί πλέον να αιτιολογηθεί η κράτησή του.

Έχουν προηγηθεί δηλώσεις ότι η ρωσική Επιτροπή Ερευνών σκοπεύει να παρατείνει την έρευνα γύρω από την ειρηνική διαμαρτυρία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Έχουν περάσει πάνω από 5 μήνες από τότε που το πλοίο Arctic Sunrise, και οι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό, γνωστοί ως Arctic 30, συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές έπειτα από ειρηνική διαμαρτυρία σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της εταιρείας Gazprom.

Οι άνθρωποι της Greenpeace -28 μέλη του πληρώματος και 2 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που κατέγραφαν την αποστολή, γνωστοί ως Arctic 30- παρέμειναν για δύο μήνες στη φυλακή, απελευθερώθηκαν με εγγύηση, πέρασαν ένα μήνα στην Αγία Πετρούπολη χωρίς να τους επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα και τελικά στα τέλη Δεκεμβρίου το ρωσικό κοινοβούλιο τους παρείχε αμνηστία και μπόρεσαν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Η έρευνα όμως θα έπρεπε ήδη να έχει τελειώσει, καθώς οι 5 μήνες που έχουν περάσει είναι υπεραρκετός χρόνος για την ολοκλήρωσή της. Το πλοίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο παγωμένο λιμάνι του Μούρμανσκ, κατά πάσα πιθανότητα χωρίς τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ενώ συνεχίζεται μία έρευνα που εξ αρχής δεν υπήρξε κανένας λόγος για να έχει ξεκινήσει.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος της Διεθνούς Greenpeace, Daniel Simons «το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας είχε δώσει εντολή για την άμεση απελευθέρωση του πλοίου πριν από 3 μήνες, ενώ η αμνηστία δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2013. Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας πρέπει να τηρήσει αυτές τις αποφάσεις εντός εύλογου χρόνου και να επιστρέψει το ArcticSunrise στη Greenpeace. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε άμεση ενημέρωση σχετικά με το πότε θα επιστραφεί το πλοίο».

Στο αίτημα που κατέθεσε η Διεθνής Greenpeace, τονίζεται ότι εφόσον οι κατηγορίες εναντίον των Arctic 30 έχουν αποσυρθεί, δεν υφίστανται πλέον λόγοι για την κράτηση του πλοίου. Η Greenpeace επιπλέον ζητάει να της επιτραπεί να επισκεφτεί το πλοίο προκειμένου να προχωρήσει σε αξιολόγηση των αναγκών του σε εργασίες συντήρησης.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας αναφέρει ότι η παράταση της έρευνας οφείλεται στην ανάγκη να διερευνηθούν στοιχεία από τους υπολογιστές που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο, αυτό όμως παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες έχουν αποσυρθεί. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να δηλώσει μέχρι πότε θα επιστραφεί το πλοίο.

Εκτός όμως από το ίδιο το πλοίο, οι Arctic 30 ακόμα αναμένουν την επιστροφή του συνόλου των προσωπικών τους αντικειμένων που βρίσκονταν στο Arctic Sunrise, καθώς μέχρι στιγμής έχουν λάβει μόνο ένα μέρος τους.Η Διεθνής Greenpeace κατέθεσε επίσημο αίτημα στην Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ζητώντας την απελευθέρωση και επιστροφή του πλοίου της, Arctic Sunrise, το οποίο εδώ και 5 μήνες βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μούρμανσκ, χωρίς όμως να μπορεί πλέον να αιτιολογηθεί η κράτησή του.

Έχουν προηγηθεί δηλώσεις ότι η ρωσική Επιτροπή Ερευνών σκοπεύει να παρατείνει την έρευνα γύρω από την ειρηνική διαμαρτυρία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σχόλια