Κυνηγοί αποχωρούν από τις δράσεις για τη νανόχηνα – «Καλύπτουν τους λαθροθήρες» λέει η Ορνιθολογική

1
353

Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της  Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΣΕ) με αφορμή το σχέδιο δράσης για την προστασία της νανόχηνας στο οποίο συμμετέχει και το ΥΠΕΚΑ.

Όπως αποκαλύπτει η Ορνιθολογική, η ηγεσία της ΚΣΕ διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο για την υλοποίηση του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού spot ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE με θέμα τη Νανόχηνα.

—Τι υποστηρίζουν οι κυνηγοί

Όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο της ΚΣΕ «λόγω της συστηματικής κατασυκοφάντησης των Κυνηγών από την Ορνιθολογική Εταιρία, διακόπτουμε την όποια συμμετοχή μας ή συνεργασία των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και των επιστημονικών τους συνεργατών στο Πρόγραμμα της Νανόχηνας».

Η ΚΣΕ υποστηρίζει ότι η λαθροθηρία της Νανόχηνας στην περιοχή του Δέλτου του Έβρου αποτελεί φαντασίωση αντικυνηγετικής έμπνευσης και σκοπό έχει τη διακοπή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Τα τελευταία 25 χρόνια, υπήρξε μόνο ένα κρούσμα λαθροθηρίας σε νανόχηνα και αυτό αμφισβητούμενο» ισχυρίζεται η ΚΣΕ.

Στο τηλεοπτικό spot , το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενημερώνει το ευρύ κοινό για τις απειλές που αντιμετωπίζει η Νανόχηνα, μία εκ των οποίων είναι και η λαθροθηρία, η οποία ουδεμία σχέση έχει με το νόμιμο κυνήγι.

Το spot έχει στόχο να δράσει προληπτικά, ενημερώνοντας το κοινό για τα εμπόδια που συναντά η Νανόχηνα στο δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης, στιγματίζοντας παράλληλα επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η συρρίκνωση υγροτόπων και η λαθροθηρία. Μέσα από αυτό το διεθνές πρόγραμμα, στόχος του ΥΠΕΚΑ και της Ορνιθολογικής είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι περιοχές διαχείμασης της κρισίμως κινδυνεύουσας Νανόχηνας να είναι ασφαλείς.

—Τι απαντά η Ορνιθολογική στις αιτιάσεις των κυνηγών

Η Ορνιθολογική απάντησε ότι «η ΚΣΕ ζητώντας την απόσυρση των ενημερωτικών spot, αποδεικνύει με παράδοξο τρόπο το “έμπρακτο ενδιαφέρον” της για την προστασία των σπάνιων πουλιών της χώρας«.

«Εξισώνοντας την κριτική στη λαθροθηρία (ενός αυστηρά προστατευόμενου είδους) με αυτήν στην κυνηγετική δραστηριότητα, η ΚΣΕ στέλνει ακριβώς το αντίθετο μήνυμα με αυτό που χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση Κυνηγών (FACE) και η BirdLife International προσπαθούν να επιτύχουν, την καταγγελία δηλαδή των λαθροθήρων ως μία μειονότητα. Θεωρούμε λοιπόν την ενέργεια της ΚΣΕ να υποβαθμίσει, να υπερασπιστεί δηλαδή με έμμεσο τρόπο, τη δράση των λαθροθήρων αδιανόητη και πλήρως αντιφατική με τις εξαγγελίες της ότι οι λαθροθήρες στην Ελλάδα «βρίσκονται εκτός κυνηγετικής οικογένειας»» αναφέρει η ΜΚΟ.

Στην ανακοίνωσή της, η ηγεσία της ΚΣΕ αναρωτιέται: «Αυτό το μοναδικό κρούσμα της λαθροθηρίας μειώνει τους πληθυσμούς της Νανόχηνας στην Ευρώπη;».

«Θεωρούμε εύκολα κατανοητό πως από τη στιγμή που ο εναπομείναν φυσικός ευρωπαϊκός πληθυσμός της Νανόχηνας δεν αριθμεί περισσότερα από 30 ζευγάρια, έστω και ένα περιστατικό λαθροθηρίας είναι σοβαρότατο πλήγμα για τους πληθυσμούς της Νανόχηνας στην Ευρώπη. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποτρέψει η εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας, για την οποία είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος».

«Ποιοι είναι οι λόγοι λοιπόν που η ηγεσία της ΚΣΕ επιχειρεί να παρουσιάσει τη λαθροθηρία ως αμελητέα δραστηριότητα, νομιμοποιώντας ουσιαστικά τις ενέργειες των λαθροθήρων ειδικά όταν αυτή η τοποθέτησή της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αποδοχή του προβλήματος για τη Νανόχηνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κυνηγών, όπως αυτό διατυπώθηκε σε συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για τη Νανόχηνα στην οποία και συμμετείχε;» αναρρωτάται η Ορνιθολιγική.

—Κυνηγετικές σπόντες για κακοδιαχείριση κατά της Ορνιθολογικής

Η Ορνιθολογική κάνει λόγο για «ηθικό κατήφορο» της ηγεσίας της ΚΣΕ που «δεν τελειώνει στην έμμεση πολιτική κάλυψη των λαθροθήρων, αλλά συνεχίζεται με πρόσθετες συκοφαντικές αναφορές».

Στην ανακοίνωσή της η ΚΣΕ υπονοεί οικονομική κακοδιαχείριση από την Ορνιθολογική όσον αφορά τις χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεις για τα απειλούμενα πουλιά της Ελλάδας, όπως η Νανόχηνα και ο Αιγαιόγλαρος.

«Το φαιδρότερο των περιεχομένων της ανακοίνωσης της ΚΣΕ, βέβαια, είναι ότι χρησιμοποιεί με επιδεικτικό τρόπο τον όρο «ΜΚΟ» για την Ορνιθολογική, με σκοπό να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τις οικονομικές ατασθαλίες συγκεκριμένων προσωποπαγών ΜΚΟ με ανύπαρκτο έργο, δείχνοντας έτσι πόσο υποτιμά τη νοημοσύνη του κοινού στο οποίο απευθύνεται» καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Η Ορνιθολογική απαντά ότι «ποσά που αναφέρονται ότι «πήρε η Ορνιθολογική» αποτελούν τον συνολικό προϋπολογισμό των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων LIFE που, στην περίπτωση της Νανόχηνας, επιμερίζεται σε 8 εταίρους από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΚΑ και της Ορνιθολογικής. Πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα δεσμευμένα για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων ενός κατατεθειμένου στην Ε.Ε. και εγκεκριμένου από αυτήν σχεδιασμού, με ορίζοντα υλοποίησης 5 ετών. Για όλες τις δράσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί η Ορνιθολογική για την προστασία ειδών μπορεί να ενημερωθεί κάποιος αναλυτικά στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των προγραμμάτων στο www.ornithologiki.gr)».

—Η ΚΣΕ αμφισβητεί τα επιστημονικά στοιχεία

η ΚΣΕ αναφέρει ότι «αντικυνηγετικές ΜΚΟ» επί σειρά ετών, χρησιμοποιώντας λαθεμένα στοιχεία και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς επιδιώκουν συνεχείς περικοπές του κυνηγιού με την γνωστή «Μέθοδο του σαλαμιού».

«Όσον αφορά τον ισχυρισμό της ΚΣΕ πως τα επιστημονικά στοιχεία της Ορνιθολογικής, δηλαδή της μόνης επιστημονικής περιβαλλοντικής οργάνωσης που ασχολείται αποκλειστικά και συστηματικά με την προστασία των πουλιών της Ελλάδας και επίσημο εταίρο του διεθνούς επιστημονικού οργανισμού  Birdlife International, είναι «ανύπαρκτα», προφανώς είναι ανάξιος σχολιασμού. Να επισημάνουμε ωστόσο ότι αν η ΚΣΕ θεωρεί «ψευδή και ανύπαρκτα» τα στοιχεία της Ορνιθολογικής, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα συμβουλέψει τις κατά τόπους Κυνηγετικές Ομοσπονδίες έτσι ώστε να μην κάνουν χρήση αυτών» προσθέτει.

Η Ορνιθολογική τονίζει ότι δεν ταυτίζει την κυνηγετική κοινότητα με την ηγεσία της ΚΣΕ και υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια είναι σε επαφή με αξιόλογους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους για συνέργειες σε δράσεις προστασίας των πουλιών.

«Ελπίζουμε πως η ΚΣΕ θα κατανοήσει σύντομα πως εμμένοντας σε τέτοιες συκοφαντικές επιθέσεις εκτίθεται ανεπανόρθωτα και προκρίνει τακτικές έντασης οι οποίες βλάπτουν τόσο τα πουλιά όσο και τους κυνηγούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά μας να οφείλουμε να σχολιάσουμε ότι όταν οι κυνηγοί -που στην περιβαλλοντικά, γεωγραφικά και πολιτικά ευαίσθητη περιοχή του Δέλτα του Έβρου επιτελούν έργο εθνικής σημασίας– απαλλαγούν από «σύνδρομα καταδίωξης» και «αυτοματισμούς» κατά των οικολογικών οργανώσεων, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην απομόνωση των λαθροθήρων και την εξάλειψη της λαθροθηρίας.

Photo: Κώστας Παπαδόπουλος/Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το έργο εθνικης σημασιας που επιτελουν ο ι κυνηγοι στον Εβρο ποιο ειναι ; Φυλανε τα συνορα απο τους λαθρομεταναστες; Με τετοια γεμιστε τους το μυαλο και θα δουμε και αλλα . Και αν συμβαινει οντως κατι τετοιο, τι ωρες τους πιανουν ; Tις νυχτερινες ωρες που περναν συνηθως οι λαθρομεταναστες το κυνηγι απαγορευεται. Μηπως λοιπον . κανετε ατοπημα ως econews ωθοντας τους λαθροκυνηγους να το παιζουν και φυλακες των ελληνικων συνορων ; Mηπως υποκαθιστουν τους συνοριοφυλακες οι οποιoi αντι να ειναι στα συνορα της χωρας, ειναι στα συνορα της σωματικης περιφερειας διαφορων μεγαλοσχημονων πολιτικων και δημοσιογραφων ;

Comments are closed.