Φωτοβολταϊκά: σε διαβούλευση το new deal – Αναλυτικά τo «κούρεμα» ανά τεχνολογία ΑΠΕ

9
87

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο new deal για τα φωτοβολταϊκά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει ως την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 στις το απόγευμα. (δείτε εδώ τη σχετική δημοσίευση στο opengov.gr).

Στόχος είναι ο νόμος να έχει ψηφισθεί ως τις 31 Μαρτίου 2013, ώστε να μην ισχύσουν οι αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ που δρομολογεί η ΡΑΕ.

Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά, το σχέδιο νόμου προβλέπει «κούρεμα» στις ταρίφες υφιστάμενων σταθμών ανάλογα με  την ειδική κατηγορία που ανήκει κάθε επένδυση, ενώ παράλληλα προβλέπει παράταση στις συμβάσεις.

Μεσοσταθμικά, η μείωση των εγγυημένων τιμών ανέρχεται σε λίγο κάτω από 30% για τα φωτοβολταϊκά ενώ για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ κυμαίνεται από 5% – 6%.την τεχνολογία, αλλά και

Παράλληλα, μέσα σε δύο μήνες οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά πρέπει να εκδώσουν εκπτωτικό πιστωτικό παρασταστικό για το 35% της ενέργειας που πώλησαν το 2013. Για τους παραγωγούς ενέργειας από τις υπόλοιπες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ποσοστό ανέρχεται σε 10%.

Η πρόβλεψη για το πιστωτικό παραστατικό δεν ισχύει ωστόσο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παρόλο που η μείωση των εγγυημένων τιμών ισχύει και γι αυτή την κατηγορία συστημάτων.

Οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές έχουν ως εξής (κλικ στις εικόνες για πλήρες μέγεθος):

Φωτοβολταϊκά:

Για τα φωτοβολταϊκά σημειώνεται ότι:

Για σταθμούς ισχύος έως και 20 kW, που δεν εντάσσονται στο «ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε κτίρια», οι τιμές του πίνακα προσαυξάνονται κατά 10%. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις σταθμών που η προσαύξηση του 10% οδηγεί σε τιμή υψηλότερη της τιμής αποζημίωσης που εφαρμόζεται για την εκτέλεση των συμβάσεων πώλησης για την ενέργεια που έχει παραχθεί τον Ιανουάριο του 2014.

Για σταθμούς ισχύος έως και 100 kW που ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες, οι τιμές του πίνακα προσαυξάνονται κατά 10%. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις σταθμών που η προσαύξηση του 10% οδηγεί σε τιμή υψηλότερη της τιμής αποζημίωσης που εφαρμόζεται για την εκτέλεση των συμβάσεων πώλησης για την ενέργεια που έχει παραχθεί τον Ιανουάριο του 2014 Σε περίπτωση μεταβίβασης του σταθμού σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν ανήκει στην κατηγορία των κατ΄επάγγελμα αγροτών επενακαθορίζεται η τιμή αποζημίωσης, από την ημερομηνία μεταβίβασης, με βάση τις διατάξεις του παρόντος χωρίς την προσαύξηση του 10%.

Αιολικά, Υδροηλεκτρικά και ΣΗΘΥΑ:

Πενταετής παράταση των συμβάσεων

Πέραν από το «κούρεμα» στις τιμές, το “New deal” προβλέπει επίσης πενταετή παράταση των συμβάσεων. Όπως αναλυτικότερα αναφέρεται στο ν/σ:

« Για όλους τους σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούν για λιγότερο από 12 χρόνια με σημείο αναφοράς την 1η Ιανουαρίου 2014, επεκτείνεται αυτοδίκαια η σύμβαση πώλησης και η σύμβαση συμψηφισμού του «ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα κτίρια», κατά 5 χρόνια και για ίσο χρόνο οι απαιτούμενες άδειες παραγωγής και λειτουργίας και για εγκατεστημένη ισχύ ίση με την ισχύ κατά την 1η Ιανουαρίου 2014. Στους παραγωγούς των σταθμών του προηγούμενου εδαφίου κατά το διάστημα επέκτασης της σύμβασης πώλησης δίδονται οι δυνατότητες:

– Πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με όρους λειτουργίας συστήματος και αγοράς.

– Πώλησης της παραγόμενης ενέργειας κατά προτεραιότητα και με τιμή που καθορίζεται σε 80 €/MWh, για μέγιστη ετήσια ποσότητα ενέργειας που υπολογίζεται από τη μαθηματική σχέση:

Ενέργεια (KWh) = Εγκατεστημένη Ισχύς (KW) X Συντελεστής Απόδοσης

(KWh/KW)»

Τρεις άξονες

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση στο opengov ,«το παρόν σχέδιο νόμου αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες:

α) προσαρμογή τιμών ώστε να συγκλίνουν, κατά το δυνατό, τα οφέλη από τον μηχανισμό στήριξης στα ίδια περίπου επίπεδα για όλες τις κατηγορίες παραγωγών, δηλαδή προσαρμογή που να στοχεύει, κατά το δυνατόν, στις ίδιες αποδόσεις μεταξύ των επενδύσεων,

β) προστασία των επενδυτών λαμβάνοντας υπόψη και τις συμβάσεις χρηματοδότησης και

γ) νέες τιμές αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, συμβατές με τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, που συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους εξασφαλίζοντας συγχρόνως εύλογες αποδόσεις.

Οι προβλεπόμενες αναπροσαρμοσμένες τιμές εκτιμήθηκαν λαμβάνοντας υπ’ όψιν σειρά κριτηρίων που αποδεδειγμένα επηρεάζουν την απόδοση των επενδύσεων.

Ειδικότερα, συνεκτιμήθηκαν τεχνολογικής φύσεως παράμετροι (κόστος κατασκευής, παραγωγική ικανότητα, λειτουργικό κόστος), η χρονική στιγμή της σύνδεσης (κόστος κατασκευής, χρόνος λειτουργίας της επένδυσης), καθώς και ενδεχόμενη υπαγωγή της επένδυσης σε οποιαδήποτε μορφής ενίσχυση (άμεση επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, κλπ.)».

9 Σχόλια

 1. ΠΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΣ ΣΙΤΤΙ . ΔΗΛ ΑΝΤΙ ΓΑΙ 600 ΘΑ ΔΙΝΩ 400 ΓΑΙΤΙ ΕΤΣΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΕΓΩ .ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΤΗ ΠΑΡΩ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΙΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

 2. Δωστε μου τα χρηματα που με χρωστατε για να αποπληρωσω το δανειο για να χω μηδενικο επιτοκιο και μετα σας χαριζω πεντε χρονια απο την εικοσετη συμβαση.
  Σε ποια δικτατορια βρισκομαστε?

 3. Ντροπη οι πολιτες εμπιστευονται μια Κρατικη Εταιρεια (ΔΕΗ) και το Επισημο Κρατος ερχεται και νομοθετεί εις βάρος των πολλών και υπερ συγκεκριμένων ολιγαρχών και συμφεροντων. Αυτα ουτε στη Σοβιετικη Ενωση δεν γινονται

 4. Den iparchi kratos . mono me opla mporume na tous katarisume. An kapios tha me oplisi tha pao ego na tous katariso. den echo pia na chaso tipota.

 5. ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΙΣΗ…ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ???
  ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ Μ.Ε ???

 6. ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΨΥΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

Comments are closed.