Παπούτσια με «έξυπνη σόλα» Lechal καθοδηγούν άτομα με πρόβλημα όρασης – MIT Media Labs (video)

0
12

Πολύτιμα αναμένεται να αποδειχθούν για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης τα παπούτσια με το σύστημα Lechal που ανέπτυξαν οι επιστήμονες Krispian Lawrence και Anirudh Sharma του MIT Media Labs.

Πώς λειτουργούν; Ο χρήστης επιλέγει τη διεύθυνση του προορισμού του μέσω μιας φωνητικής εντολής στο smartphone του και το GPS του Lechal χαράσσει τη διαδρομή μέσω τεχνολογίας Bluetooth.

Η καθοδήγηση του χρήστη γίνεται με δονήσεις της «έξυπνης σόλας» στο αριστερό ή το δεξί πόδι, ανάλογα με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει. Οι δονήσεις γίνονται εντονότερες όταν πλησιάζει στον προορισμό.

Το προϊόν κυκλοφορεί είτε ως προσαρμόσιμη σόλα είτε ως έτοιμο αθλητικό παπούτσι.

Τα Lechal (που σημαίνει Let’s Go) θα είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία από τις 7 Μαρτίου στην πολύ προσιτή τιμή των 25-30 Ευρώ για όσους έχουν προβλήματα όρασης, ενώ θα κοστίζουν περί τα 70 Ευρώ για τους κοινούς χρήστες.

Μάλιστα, ο Sharma αναφέρει πως η πώληση κάθε ζευγαριού Lechal για κοινό χρήστη θα επιδοτεί ένα ζευγάρι για άτομα με πρόβλημα όρασης.

Τα παπούτσια διαθέτει η νεοφυής εταιρεία που ίδρυσαν πριν από 20 ημέρες οι δύο επιστήμονες. Σημειώνεται ότι ενώ η αρχική ιδέα αφορούσε αποκλειστικά τους τυφλούς, θεωρείται ότι το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές και άλλους χρήστες.

Δείτε το video!

econews

Σχόλια