Φωτοβολταϊκά: ένα σύστημα ανά τέσσερα λεπτά εγκαθίσταται στις ΗΠΑ

0
12

Ένα νέο φωτοβολταϊκό εγκαθίσταται κάθε 4 λεπτά στις ΗΠΑ , σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα για το 2013.

Σχεδόν 13 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας εγκαταστάθηκαν έως το τέλος του 2013 στις ΗΠΑ, αρκετή ποσότητα για να εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια για 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, έδειξε μια πρόσφατη έκθεση.

Οι στατιστικές απογραφές συγκεκριμένα αναφέρουν ότι όλα τα σπίτια σε πολιτείες Γουαϊόμινγκ, Αλάσκα, Ουάσινγκτον, Βέρμοντ, Νότια Ντακότα και Ντέλαβερ, έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες μέσω ηλιακής ενέργειας.

Το 2013, τα φωτοβολταϊκά πάνελ αντιπροσώπευαν το 29% εκ του συνόλου των νέων πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (10% το 2012). Αυτό μεταφράζεται σε ισχύ των 4.751 MW των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών, 41% παραπάνω από το 2012 και σχεδόν 15 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι το 2008.

Η «έκρηξη» αυτή των φωτοβολταϊκών οφείλεται και στη σημαντική πτώση τιμών για τα φωτοβολταϊκά κατά 15%, συγκριτικά με το 2012. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την παραγωγική δύναμη της νέας μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Αριζόνα, η συνολική ισχύς ξεπερνάει 5.100 MW.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας αυτή τη στιγμή έχουν την εμπορική αξία 14 δισ. δολαρίων και σε εθνικό επίπεδο, τα ξεχωριστά λειτουργικά ηλιακά ηλεκτρικά συστήματα φτάνουν σχεδόν το μισό εκατομμύριο.

Η μόνη πηγή ενέργειας που οι Αμερικανοί φαίνεται να “αγκαλιάζουν” πιο γρήγορα από ό, τι την ηλιακή είναι το φυσικό αέριο, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής του. Ωστόσο, η έκθεση κάνει λόγο για μια αύξηση της τάξεως του 26% στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών πάνελ το 2014 (σε σχέση με πέρυσι).

econews

Σχόλια