Φωτοβολταϊκά αποκτούν χρώμα και στιλ

0
3

Μία νέα εφεύρεση επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν “προσθέτει” στα φωτοβολταϊκά χρώμα και διακόσμηση, κάνοντάς τα εν δυνάμει πιο εμπορικά.

Οι υβριδικές πυριτικές-οργανικές κυψέλες είναι οι πρώτες που κατασκευάζονται με αυτά τα χαρακτηριστικά και χωρίς τα προβλήματα που παρουσίαζαν παλαιότερες απόπειρες αποτρέποντας την εμπορευματοποίηση των φωτοβολταϊκών, υποστηρίζει ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, Τζέι Γκούο στην επιθεώρηση Scientific Reports.

Ο Γκούο πιστεύει πως η εν λόγω εφεύρεση προσφέρει έναν πολύ διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης της ηλιακής τεχνολογίας, πέρα από τη συγκέντρωσή της σε μια μικρή περιοχή. “Σήμερα τα ηλιακά πάνελ είναι μαύρα και το μόνο μέρος που προσφέρεται για την τοποθέτησή τους σε ένα κτήριο είναι η στέγη – και η στέγη της μέσης πολυκατοικίας είναι πολύ μικρή”, είπε συγκεκριμένα.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με αυτήν την εφεύρεση θα είναι πλέον εφικτό να γίνουν τα ηλιακά πάνελ πιο όμορφα και να μπορούν να κατασκευάζονται σε οποιοδήποτε χρώμα. Επίσης, θα μπορούν να τοποθετούνται σε μεγαλύτερες επιφάνειες, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους.

Η αποδοτικότητα του συγκεκριμένου σχεδίου φθάνει το 2%, υποστηρίζει ο Γκούο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα πάνελ του ενός τετραγωνικού μέτρου θα μπορούσε να παράγει τόση ηλεκτρική ενέργεια ώστε να τροφοδοτεί λαμπτήρες φθορισμού και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Η αποδοτικότητα των οργανικών κυψελών τελευταίας τεχνολογίας φθάνει περίπου το 10%.

econews

Σχόλια