Από το “pause” στο “fast forward” η υπερθέρμανση του πλανήτη

0
3

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ημερών με καύσωνα έχει αυξηθεί σημαντικά , αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς επιστημόνων περί παύσεως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

“Όχι απλώς δεν υπάρχει παύση στην εξέλιξη των ημερήσιων θερμοκρασιακών ακροτήτων στην ξηρά, αλλά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση” ισχυρίζονται στην επιθεώρηση Nature Climate Change οι ερευνητές από πανεπιστήμια και οργανισμούς της Ελβετίας, της Αυστραλίας και του Καναδά. Επιπλέον, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ο καύσωνας είναι συχνότερος, εντονότερος και πλήττει όλο και μεγαλύτερες περιοχές.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία για την περίοδο 1997-2010 και τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2012, οι επιστήμονες βρήκαν, μεταξύ άλλων, ότι η έκταση γης που επηρεάζεται από τον καύσωνα αυξάνεται σταθερά, με αποτέλεσμα οι ακραίες θερμοκρασιακές να πλήττουν πλέον κατά μέσο όρο υπερδιπλάσιες εκτάσεις σε σχέση με παρόμοια συμβάντα, πριν από 30 χρόνια.

Η νέα μελέτη φαίνεται να αμφισβητεί τα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία υποστηρίζει ότι στην περίοδο 1998-2012, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μεταβλήθηκε ελάχιστα παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σημείωσαν σημαντική αύξηση.

Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν τη μελέτη επισημαίνουν ότι, παρά τη σταθεροποίηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, άλλοι δείκτες κλιματικής αλλαγής ενισχύθηκαν, όπως η τήξη των πάγων της Αρκτικής ή ο αριθμός των ημερών με καύσωνα. Καταλήγουν ότι ο όρος “παύση”, όπως χρησιμοποιείται για την πρόσφατη εξέλιξη των παγκόσμιων ετήσιων θερμοκρασιών, είναι παραπλανητικός στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας κάνουν λόγο για 56 χώρες που κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών την περίοδο 2001-2010, ενώ μόνο 14 σημείωσαν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών.

econews

Σχόλια