Χημικά Συρίας: "Συρθήκατε" λέει στον Βενιζέλο το CISD – "Δεν ψηφίζω" λέει η Γαύδος

0
7

Για ανεπαρκή ενημέρωση σχετικά  με το εγχείρημα της καταστροφής μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στην Κρήτη εγκαλεί τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD).

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Γαύδου αποφάσισαν να απόσχουν από τις επικείμενες Ευρωεκλογές λόγω της «αδιαφορίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και της μνημονιακής ελληνικής κυβέρνησης» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Συρθήκατε»

Το CISD επισημαίνει με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι συναίνεσε «ως αρμόδιος θεσμικός εκπρόσωπος της Ελλάδας» στην καταστροφή των χημικών όπλων στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου κάνοντας ειδική μνεία στη διατύπωση του έλληνα ΥΠΕΞ ότι «δυστυχώς η έξοδος του χημικού οπλοστασίου γίνεται προς τη Μεσόγειο, καθώς υπάρχει και η προσφορά της Ιταλίας να προσφέρει το λιμάνι της Καλαβρίας».

Επίσης το CISD εγκαλεί τον κ. Βενιζέλο διότι δεν έχει γνωστοποιήσει αναλυτικά ποιες είναι οι ενέργειές του προς τρίτες εμπλεκόμενες χώρες της Μεσογείου για να επιλεγεί «άλλος χώρος εκτός Μεσογείου» και ερωτά γιατί αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν τελεσφορήσει.

Τέλος, το CISD τονίζει ότι ούτε το ΥΠΕΞ ούτε το ΥΠΕΚΑ έχουν απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που έθεσε με προηγούμενη επιστολή του.

Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του την 26η Φεβρουαρίου ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει και η περισυλλογή των χημικών από τα πλοία μεταφοράς γίνεται με αργούς ρυθμούς, αλλά και ότι θα διοργανωθεί τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των χημικών όπλων κατά τη διάρκεια της οποίας θα ενημερωθούν οι έλληνες επιστήμονες για τη διαδικασία και θα λάβουν διαβεβαιώσεις για την απόλυτη απαγόρευση ρίψης αποβλήτων στη θάλασσα.

Το CISD ζήτησε να κληθεί στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη.

—«Δεν ψηφίζει» η Γαύδος

Οι κάτοικοι και φορείς της Γαύδου εξέδωσαν ανακοίνωση που δημοσιεύει η ιστοσελίδα flashnews.gr όπου μιλούν για την αδιαφορία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και της «μνημονιακής» όπως τη χαρακτηρίζουν ελληνικής κυβέρνησης.

“Οπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Η Γαύδος στη μέση της Μεσογείου, που «απειλείται» από την αδιαφορία της μνημονιακής κυβέρνησης, και τη διακίνηση των χημικών όπλων από τον πόλεμο της Συρίας, σε διεθνή ύδατα δίπλα μας, αντιδρά και συμμετέχει στις δράσεις για να ακυρωθεί αυτή η μετακίνηση.

Η απειλή

Για τη Γαύδο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μάλτα, την Ιταλία κι ολόκληρη τη Μεσόγειο, είναι η εγκληματική ενέργεια να «πειραματιστούν» την υδρόλυση εν πλω εξαιρετικά επικίνδυνων υλικών, τα οποία σε περίπτωση ατυχήματος θα βυθιστούν στη θάλασσα μας και θα καταστρέψουν κάθε ζωντανό οργανισμό και μας μαζί τους.

Η συνενοχή

Κι όλα αυτά με τη στήριξη του ΟΗΕ, ο οποίος χρησιμοποίησε τον χαρακτήρα διεθνή χορικά ύδατα για να καθαρίσει για λογαριασμό των συμφερόντων, πολιτικών και οικονομικών, λες και τα διεθνή ύδατα που δεν είναι παρά γραμμές στον πολιτικό χάρτη τους δεν απειλούνται από την ενδεχόμενη καταστροφή. Κι όλο αυτό ενάντια στη διεθνή νομοθεσία που ορίζει ότι η καταστροφή των χημικών του πολέμου θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά πάνω σε έδαφος χώρας που τα παράγει ή πάνω σε έδαφος χώρας που τα έχει αγοράσει.

Αλλά και την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργάνων που αδιαφορούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες, κυνηγώντας με περισσότερη λιτότητα για τους λαούς και μεγαλύτερα κέρδη για τους οικονομικά ισχυρούς.

Η αμφισβήτηση

Η Πορτογαλία και Αλβανία αρνήθηκαν την συμμετοχή σε αυτό το έκφυλο παιχνίδι πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Τι προτείνουμε

Δικά τους είναι τα χημικά, δικός τους είναι ο πόλεμος, ας πάρουν στις πατρίδες του και τα απόνερα.

Να τα πάρουν πίσω στις πατρίδες τους, αυτοί που τα φτιάξανε κι αυτοί που τα αγοράσανε.

Να απαντηθούν οι επερωτήσεις βουλευτών κι ευρωβουλευτών και επιτέλους οι κυβερνήσεις να πάρουν θέση, υπολογίζοντας την ανθρώπινη ζωή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ψήφος του λαού δεν χρίζει τους βουλευτές και ευρωβουλευτές θεούς για να παίζουν με τις ζωές μας.

Η Γαύδος

Συμμετέχει στα συντονιστικά για τις δράσεις ενάντια στην εφαρμογή αυτής της παράλογης κι επικίνδυνης απόφασης. Μαζεύει υπογραφές των κατοίκων και θα τις αποστείλει στα αρμόδια όργανα. Αναρτά πανό διαμαρτυρίας στο ΦΑΡΟ του ΝΟΤΟΥ της Ευρώπης. Γυρίζει την πλάτη σε μια τέτοια Ευρώπη αδιάφορη στους λαούς της και Αποφασίζει

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ».

Σχόλια