Η πρώτη κατάδυση στην Τάφρο των Νέων Εβρίδων–Τα περίεργα πλάσματα του βυθού (photos)

0
5

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντήν και του Εθνικού Ινστιτούτου της Νέας Ζηλανδίας για την έρευνα του Νερού και της Ατμόσφαιρας εξερεύνησαν για πρώτη φορά την Τάφρο των Νέων Εβρίδων ανάμεσα στη Νέα Καληδονία και τη Νήσο Βανουάτου, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η έρευνα έγινε με μη επανδρωμένο σκάφος το οποίο έφτασε σε βάθος άνω των 7.000 μέτρων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Στον βυθό της Τάφρου των Νέων Εβρίδων δεν εντοπίστηκαν τα κοινά ψάρια που παρατηρούνται σε όλες τις τάφρους του Ειρηνικού, όπως για παράδειγμα οι γρεναδιέροι ή τα σαλιγκαρόψαρα.

Αντίθετα στο συγκεκριμένο οικοσύστημα εντοπίστηκαν μεγάλες κόκκινες γαρίδες, διάφορα είδη χελιών και χιλιάδες άλλα μικρότερα οστρακόδερμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα από αυτά τα είδη χελιών έχουν εντοπιστεί και σε άλλες τάφρους, σε μικρότερους όμως αριθμούς.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη διαφορετικότητα του συγκεκριμένου οικοσυστήματος στο νερό της Τάφρου των Νέων Εβρίδων, το οποίο χαρακτηρίζουν «μη παραγωγικό».

Χωρίς επαρκή θρεπτικά συστατικά στα ρηχότερα νερά ανοιχτά της Νέας Καληδονίας τα ψάρια που χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες τροφής, όπως οι  γρεναδιέροι, δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Από την άλλη πλευρά τα χέλια επιβιώνουν με ευκολία σε περιοχές που υπάρχει έλλειψη τροφής.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι οι τάφροι αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα οπότε δεν μπορούν να έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες ως προς τα είδη που πρόκειται να συναντήσουν.
econews

Σχόλια