Εύρεση εργασίας: υψηλή ζήτηση σε "πράσινα" επαγγέλματα τα επόμενα χρόνια

0
99

Η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι δύο από τους τομείς που θα έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Το συμπέρασμα ανήκει στον Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λάζλο Άντορ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Εκτός από τα «πράσινα» επαγγέλματα, υψηλή ζήτηση καταγράφεται ήδη για τους επαγγελματίες του κλάδου της Υγείας («λευκά επαγγέλματα»), αλλά και για τους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Ο επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν καταβάλλει προσπάθειες καταπολέμησης της ανεργίας μέσω της ενθάρρυνσης των νέων να εξειδικευτούν σε τομείς υψηλής ζήτησης. Σε αυτό το πλαίσιο παρεμβαίνει ο Cedefop, ο ευρωπαϊκός θεσμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Ο κ. Αντορ, ο οποίος θα έχει συνεργασία με εκπροσώπους του Cedefop στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησε ότι η Κομισιόν επιχειρεί να προωθήσει συγκεκριμένο σχέδιο μέσω του οποίου οι νέοι θα μπορούν μέσα σε τέσσερις μήνες είτε να βρουν εργασία είτε να ενταχθούν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα κατάρτισης για να μπορέσουν να απασχοληθούν.

Παράλληλα προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων τα οποία θα διατεθούν σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία απασχόλησης κάθε χώρας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε τους εκπροσώπους των πόλεων και των περιφερειών στην Ελλάδα να συνεργαστούν με το υπουργείο Εργασίας για την εξειδίκευση των παραπάνω σχεδίων.

—Τι είπαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας

Ο κ. Τζιτζικώστας στάθηκε στα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιφέρειά του, που κυμαίνονται στο 30% στον γενικό πληθυσμό και στο 60% στους νέους και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Πλέον θα έχουμε 137 εκατ. ευρώ ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την καταπολέμηση της φτώχειας. Θέλουμε να δούμε πώς αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε ζητήματα απασχόλησης όπου πάλι οι πόροι θα βρίσκονται στο υπουργείο Απασχόλησης» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια ετοιμάζει σχέδιο και πολιτικές για την επόμενη πενταετία.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας της Περιφέρειας Τζελίνα Μακραντωνάκη γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ετοιμάζει πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε τουριστικά επαγγέλματα, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με βάση το πρότυπο του γερμανικού δυαδικού συστήματος και θα προβλέπει την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, την πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και θα οδηγεί στην απόκτηση διπλώματος που θα δίνει την δυνατότητα στους κατόχους του να απασχοληθούν και στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα προγράμματα έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα και την Κρήτη.

Σχόλια