Κυβέρνηση και τρόικα "σε άρνηση" για την υγειονομική κρίση στην Ελλάδα – The Lancet

0
4

Η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα των διεθνών δανειστών της χώρας μας αρνούνται να αναγνωρίσουν την κλίμακα των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι πρωτοφανείς περικοπές στον τομέα της Υγείας στο πλαίσιο του Μνημονίου και της εξυγίανσης του δημοσίου τομέα.

Έκθεση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην αναγνωρισμένη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, την οποία υπογράφουν ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης, αλλά και επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση σφάλλει όταν υποστηρίζει ότι οι περικοπές στην Υγεία δεν έχουν βλάψει τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα πλέον ευάλωτα κοινωνικά στρώματα όπως άστεγοι και ανασφάλιστοι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Η ανθρωπιστική οργάνωση “Γιατροί του Κόσμου” έχει επιβεβαιώσει ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που η πλειονότητα των ανθρώπων που επισκέπτονταν τις κλινικές της ήταν μετανάστες, πέρυσι, οι μισοί ήταν έλληνες πολίτες.

Ενδεικτικά, στην εξασέλιδη έκθεση για την πολιτική Υγείας οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση της υγειονομικής δαπάνης στην Ελλάδα έφερε την χώρα στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των μελών της Ε.Ε. (προ του 2004). Και οι συνέπειες αυτής της μείωσης στη δημόσια Υγεία είναι ήδη εμφανείς:

*παρά την αύξηση στα περιστατικά χρήσης ηρωίνης, περικόπηκε το 1/3 των προγραμμάτων street work to 2009-2010, ενώ ο αριθμός των συρίγγων και προφυλακτικών που μοιράζονταν σε χρήστες μειώθηκε κατά 14%. Ως αποτέλεσμα, τα περιστατικά AIDS μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών έφτασαν από 15 σε 484 κατά την περίοδο 2009-2012, ενώ τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των χρηστών υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012.

*οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων περιορίστηκαν κατά 26%.

*περίπου 800.000 άνθρωποι παραμένουν ανασφάλιστοι και χωρίς υγειονομική περίθαλψη λόγω της εκτίναξης των ποσοστών ανεργίας.

*οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση των φαρμάκων έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα σκευάσματα στα ράφια των φαρμακείων. Πολλές φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και να περιμένουν αρκετό καιρό μέχρι να αποζημιωθούν από το ταμείο τους. Την ίδια ώρα, η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10%.

*πολλές από τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί, έχουν μετακυλήσει τα κόστη στους ασθενείς, ενώ έχουν περιορίσει την πρόσβαση στην περίθαλψη- γίνεται αναφορά στο 25ευρο των νοσοκομείων, στο 1 ευρώ ανά συνταγή, αλλά και στα ακριβά τηλεφωνικά ραντεβού

*η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 55%, μεταξύ 2011 και 2012, ενώ αυξήθηκαν τα περιστατικά κατάθλιψης, από 3,3% του πληθυσμού το 2008 σε 8,2% το 2011.

*η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ των ετών 2008-2010, ενώ κατά 19% αυξήθηκαν οι γεννήσεις παιδιών χαμηλού βάρους.

*η μείωση των προϋπολογισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση και η υποχώρηση των αντικουνουπικών ψεκασμών, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, οδήγησε σε επανεμφάνιση της ελονοσίας στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια

*οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ 2007-2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνή Μέσα αναφέρονται στις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Υγείας κου. Άδωνι Γεωργιάδη στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ότι “ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν χρήζουν επείγουσας θεραπείας εκτός εάν ο ασθενής βρίσκεται σε τελικό στάδιο”.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι οι επείγουσες περιπτώσεις τυγχάνουν περίθαλψης σε δημόσια νοσοκομεία ανεξαρτήτως ασφάλισης.

Για αυτό το σκοπό έχει συσταθεί ένα ταμείο 13 εκατ. Ευρώ από χρήματα περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

econews

Σχόλια