Η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά και στις εξαγωγές… ρύπων

0
6

Οι εξαγωγικές βιομηχανίες της Κίνας εκπέμπουν ρύπους οι οποίοι καταφέρνουν να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, συμβάλλοντας στην ατμοσφαιρική ρύπανση των ΗΠΑ, έδειξε μια πρόσφατη έρευνα.

Ισχυροί δυτικοί άνεμοι “westerlies” καταφέρνουν μέσα σε λίγες μέρες να μεταφέρουν αέριους ρύπους από την Κίνα κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν κινέζοι, αμερικανοί και βρετανοί επιστήμονες και είναι δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι χρησιμοποιώντας αγαθά με προέλευση την Κίνα, οι καταναλωτές του δυτικού κόσμου δεν απαλλάσσονται από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο σκοπός της διεθνούς ερευνητικής ομάδας ήταν να εξετάσει τις διασυνοριακές επιπτώσεις των εκπομπών που προέρχονται από εξαγωγικές βιομηχανίες, ώστε να διαφανεί πώς η κατανάλωση συμβάλλει στην παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση.

“Eπικίνδυνες κορυφώσεις μολυσματικών ουσιών στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες” αναφέρουν οι ερευνητές ότι παρατηρήθηκαν όταν οι ισχυροί παγκόσμιοι άνεμοι “westerlies” μέσα σε λίγες μόνο μέρες κατάφεραν να μεταφέρουν αέριους ρύπους από την Κίνα κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το 2006, η μεταφορά κινεζικών ρύπων που εκπέμπονται κατά την παραγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδήγησε σε κατά 2% αυξημένες συγκεντρώσεις ενώσεων του θείου στις δυτικές πολιτείες, ενώ αυξήθηκαν και τα επίπεδα του όζοντος και του μονοξειδίου του άνθρακα. Παρόλα αυτά, επειδή οι ανατολικές πολιτείες είναι πιο πυκνοκατοικημένες, η παραγωγή των αγαθών στην Κίνα εξακολουθεί να έχει συνολικά ευεργετική επίδραση στη δημόσια υγεία των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και αν η δύση των ΗΠΑ επιβαρύνεται ελαφρώς, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που έχουν οι κινεζικές εξαγωγικές βιομηχανίες στην ποιότητα του αέρα της ίδιας της χώρας. Το 2006 στην Κίνα, η παραγωγή εξαγωγικών προϊόντων με προορισμό τις ΗΠΑ ευθυνόταν για το 7,4% των εκπομπών διοξειδίου του θείου που προέρχεται από παραγωγικές δραστηριότητες, το 5,7% των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, το 4,6% των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα και το 3,6% των εκπομπών αιθάλης.

Το 2013, το 24,1% του συνόλου της οικονομίας της Κίνας ήταν από τις εξαγωγές, παρουσιάζοντας πτώση από τη μέγιστη τιμή του 35% που καταγράφηκε το 2007. Οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, παρότι μειώθηκαν το 2009 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τον τελευταίο καιρό παρουσιάζουν σημαντική ανάκαμψη. Με τη νέα εξαγωγική πολιτική της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει μόνο άμεσες μεταφορές μεταξύ των ηπειρωτικών κινεζικών λιμανιών στις ΗΠΑ, τα έσοδα από τις εξαγωγές έφτασαν πέρυσι τα 368,5 δισεκατομμύρια δολάρια (252,3 δισ. το 2008). Από την άλλη, οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ δεν ξεπέρασαν σε αξία τα 152,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

econews

Σχόλια