Τα φωτοβολταϊκά σε στέγες “τρομάζουν” τον άνθρακα

0
12

Το λόμπυ του άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θορυβηθεί από την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας η οποία καθίσταται ολοένα και ανταγωνιστικότερη σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Trip Van Noppen της ιστοσελίδας The Ecologist, οι εταιρείες άνθρακα στις ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από νέα κόστη, περιορισμούς και φόρους στα οικιακά φωτοβολταϊκά και το net metering, με μέτρα που προωθούνται σε 25 Πολιτείες.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Μάρκ Φέρρον, απερχόμενος Επίτροπος Υπηρεσιών Δημόσιας Ωφέλειας της Καλιφόρνια, προειδοποίησε ότι ο κλάδος του άνθρακα επιδιώκει τον “στραγγαλισμό” των οικιακών φωτοβολταϊκών σε στέγες διότι η ανάπτυξή τους και η ενεργειακή αυτονομία που αυτή συνεπάγεται, απειλεί το επιχειρηματικό μοντέλο πάνω στο οποίο βασίστηκαν.

Κοινώς, οι μεγάλες εταιρείες συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής αντιτίθενται στην αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, αλλά και στην ευκαιρία που έχουμε όλοι να απομακρυνθούμε από τον ρυπογόνο άνθρακα προστατεύοντας τόσο το Κλίμα όσο και την τσέπη μας.
Στις ΗΠΑ και ειδικά στην Καλιφόρνια, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θεωρείται ότι άλλαξαν τους όρους του ενεργειακού παιχνιδιού αμφισβητώντας τα ενεργειακά μονοπώλια και τα εγγυημένα κέρδη τους.

Παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες, σε 25 Πολιτείες των ΗΠΑ προωθούνται τιμωρητικές διατάξεις που πλήττουν τη βιωσιμότητά τους με μοναδικούς ευνοούμενους τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον Guardian το Αμερικανικό Συμβούλιο Νομοθετικών Ανταλλαγών προώθησε τουλάχιστον 77 νομοθετικά διατάγματα κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 34 Πολιτείες το 2012.

Ακόμα και στην Καλιφόρνια, που θεωρείται η “πρωτεύουσα” της ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ, η Επιτροπή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας επιδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία προς το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων παρά στην προώθηση πολιτικών καθαρής ενέργειας.

Στόχος σύμφωνα με τον Φέρρον είναι η ανάπτυξη ενός πραγματικά δημόσιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, με πρώτο βήμα την ανάπτυξη των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Όσον αφορά στη χώρα μας τα οικιακά φωτοβολταϊκά στη στέγη βρέθηκαν προσφάτως στο στόχαστρο της κυβέρνησης καθώς δρομολογείται «κούρεμα» στις αποδόσεις τους στο πλαίσιο του new deal.

Τις περικοπές ζήτησαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών φωτοβολταϊκών καθώς θεωρούσαν ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά βρίσκονται στο «απυρόβλητο».

econews

Σχόλια