Η κλιματική αλλαγή απειλεί και το σαρακοστιανό τραπέζι

0
24

Η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό σκότωσε 10 εκατομμύρια χτένια από το 2010.

Η καναδική εταιρεία Island Scallops ανακοίνωσε ότι η οξίνιση των ωκεανών εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα κατέστρεψε ποσότητα προϊόντων που ισχούνται με την παραγωγή τριών ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Rob Saunders δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι χάθηκε περίπου το 95% των καλλιεργειών, ένα φαινόμενο που, όπως ισχυρίστηκε, συμβαίνει παγκοσμίως. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να αναγκαστεί να απολύσει 10 άτομα, δηλαδή περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού της.

Σύμφωνα με τον Saunders, το κανονικό επίπεδο του pH του νερού έχει πέσει από το κανονικό 8,1 στο 7,3, το πιο όξινο επίπεδο των τελευταίων 35 χρόνων, όσο δηλαδή που η εταιρεία δραστηριοποιείται στην οστρακοκαλλιέργεια. Αυτό το γεγονός καθιστά τα οστρακόδερμα ανίκανα να παράγουν σκληρά κελύφη και να αποφύγουν πιθανές μολύνσεις.

Τα χτένια δεν είναι τα μόνα οστρακοειδή που έχουν πληγεί σκληρά από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή. Πολλές ιχθυοκαλλιέργειες έχουν χάσει δισεκατομμύρια στρείδια από το 2005. Επίσης, ολοένα και πιο όξινα νερά των ωκεανών σκοτώνουν και τους βασιλικούς κάβουρες, όπως και κοραλλιογενείς υφάλους.

Με τις κυβερνητικές υπηρεσίες να αργούν να ενεργοποιηθούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, τα ιδιωτικά ιδρύματα είναι αυτά που κάνουν μεγάλη προσπάθεια να παρακινήσουν τους ερευνητές να καταλήξουν σε μια λύση για τη θανατηφόρα αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα του ωκεανού.

econews

Σχόλια