Φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου: νέο ρεκόρ αποδοτικότητας για την τεχνολογία CdTe από τη First Solar

0
30

H First Solar, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών λεπτού υμενίου (thin-film) παγκοσμίως πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποδοτικότητας στη μετατροπή ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια με κυψέλη από τελλουρίδιο του καδμίου (CdTe).

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μια ηλιακή κυψέλη που κατασκευάστηκε στη μονάδα της στο Πέρρυσμπεργκ του Οχάιο πέτυχε απόδοση μετατροπής 20,4%.

«Το νέο ρεκόρ αποτελεί ένα ακόμα επίτευγμα στην προσπάθειά μας να εκμεταλλευτούμε το τεράστιο δυναμικό των φωτοβολταϊκών από τελλουρίδιο του καδμίου, τα οποία μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς» δήλωσε ο Ράφθ Γκαραμπεντιάν, διευθυντής Τεχνολογίας της First Solar.

“Η αποδοτικότητα που πετύχαμε με την τεχνολογία CdTe ξεπερνά κατά πολύ τους ρυθμούς εξέλιξης των συμβατικών τεχνολογιών πυριτίου, οι οποίες έχουν σχεδόν πιάσει “ταβάνι” στα παρόντα επίπεδα.

Τη νέα επίδοση πιστοποίησε το εργαστήριο Newport Corporation’s Technology and Applications Center PV Lab και επιβεβαίωσε το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL).

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 19,6% και ανήκε στην G.E. Global Research από το 2013. Η νέα τεχνολογία αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας των δύο εταιρειών η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Η First Solar απέκτησε πρόσβαση στην πνευματική ιδιοκτησία της General Electric πάνω στα φωτοβολταϊκά CdTe και εξασφάλισε την επιστημονική συνεργασία της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης της GE.

econews

Σχόλια