Υδρογονάνθρακες: έσοδα €150 δισ. σε βάθος 30 ετών ή €35 δισ. ετησίως από τον τουρισμό;

0
9

Τα δεδομένα για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης που έχει συγκεντρώσει η νορβηγική εταιρία PGS βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έσοδα ύψους έως και 150 δισ. ευρώ σε βάθος 25-30 ετών από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πέρυσι από τη νορβηγική εταιρία PGS και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων που προκύπτουν από αυτές, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις για ενθαρρυντικές ενδείξεις αναφορικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Μέσα στο 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10- 15 περιοχών για έρευνες.

Το ερώτημα βέβαια που πρέπει να τεθεί είναι εάν αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσει μια «βιομηχανία»  τζίρων της τάξης των 35 δισ. Ευρώ (13 δισ. άμεσα και τα υπόλοιπα έμμεσα) όπως ο τουρισμός , για 5 δισ. ετησίως που θα αποφέρει η εξόρυξη υδρογονανθράκων με τεράστιο περιβαλλοντικό ρίσκο.

Προφανώς ο κίνδυνος ατυχήματος σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος δεν τους αφορά.

—Φυσικό αέριο

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η μείωση 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom. Το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι πάνω από 220 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές θα ανέλθει στο 6-10% αναδρομικά από τον Ιούνιο.

 

Σχόλια